Regija
TRADICIONALNI DANI KRUHA U ČAČINCIMA:

Bogatstvo ljubavi i topline slavonskog bakinog stola
Objavljeno 18. listopada, 2021.

U organizaciji Turističke zajednice općine Čačinci, Osnovne škola Antuna Gustava Matoša i Kulturno-umjetničkog društva ''Čačinci'' na Trgu kardinala Franje Kuharića održana su tradicionalni Dani kruha u Čačincima poznati po nazivom ''Za bakinim stolom''. Kako je već poznato kulturno-umjetnički program je otkazan zbog nepovoljne epidemiološke situacije, ali je održan prekrasan sajam na kojem su se izlagači, učenici osnovne škole, članice KUD-a, Udruga umirovljenika i lokalni OPG-i predstavili sve ljepote slavonske jeseni, od kruha kao Božjega dara i raznih krušnih proizvoda do svih onih jesenskih plodova koji krase ova kraj kao što su jabuke, grožđe, bundeve, kukuruz i na kraju je sve začinjeno ukusnim čačinačkim kolačima. Posebno upečatljiv bio je prikaz tog bakinog stola kojeg su pripremili članovi Udruge umirovljenika i koji pokazao dušu ovog sajma, bogatstvo ljubavi i topline slavonskog bakinog stola:

-Ovo je naša tradicionalna i prepoznatljiva manifestacija u kojoj sam ponosna da cijelo mjesto diše zajedno. Uključen je kompletan civilni sektor naše općine, savi su bili prisutni od najmlađih do najstarijih i posebno moram istaknuti ove godine iznimnu aktivnost i pomoć naše Udruga umirovljenika koji su si doista dali truda i pripremili niz ukusnih gastro proizvoda, ustupili nam i ukrasili svoj prostor u skladu s manifestacijom. Naravno djeca osnovne škole kao i uvijek su uz svoje učiteljice i učitelje te roditelje bila kreativna i vrijedna. Hvala svima od srca i nadam se kako će iduće godine ovu manifestaciju moći održati u njenom pravom svjetlu i izdanju – rekla je direktorica Turističkog ureda Čačinci Ana Marunica. Sajam je otvorio načelnik općine Alen Jurenac:
-Iako smo malo zakinuti ove godine zbog nemogućnosti organizacije kulturno-umjetničkog programa, moram reći da sam iznimno ponosan na sve sudionike, ljude oko organizacije i Čačinci su ponovno pokazali ono što nas oduvijek krasi, a to je zajedništvo i ljubav prema svome mjestu i općini. Sajam je odlično pripremljen, bila je tu doista šarolika lepeza jedinstvenih slavonskih proizvoda, posebno onih s čačinačke trpeze, odnosno bakinog stola i doista od srca svima koji su dali sebe u ovu priču – rekao je načelnik Jurenac. Sve nazočne i hranu koja je prikazana blagoslovio je župnik čačinački, velečasni Nedjeljko Androš, a sve ja završilo, onako kako top u Slavoniji jedino i može završiti, uz zvuke tamburice.                     


Vladimir Grgurić

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA U GARČINU

Udomi i ostavi trag ljubavi

SASTANAK VSŽ-A I VOJVODINE O PREKOGRANIČNOJ SURADNJI

Privući ljude u granični prostor

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ULAGANJE TVRTKE HF BELIŠĆE U VALPOVU

Gradit će proizvodni centar,
posao će naći 130 radnika

2

17. OCJENJIVANJE KVALITETE

Šampioni rakija Obrta Romić i Bilušićev liker

3

GRADNJA NA BELOMANASTIRSKOM GRADSKOM STADIONU

Teniski tereni prema pravilima ITF-a