Svijet
ŠPANJOLSKI PREMIJER OTVORENO

Sanchez ponovio da će zabraniti prostituciju
Objavljeno 19. listopada, 2021.
Španjolski premijer Pedro Sanchez ponovno je obećao kriminalizirati prostituciju koju je nazvao “porobljavanjem” žena. Prostitucija je u Španjolskoj dekriminalizirana 1995., a UN je 2016. procijenio vrijednost te industrije u zemlji na 3,7 milijardi eura. U Španjolskoj danas gotovo 300.000 žena rade kao prostitutke.

Sanchezova Socijalistička stranka 2019. u svom je izbornom manifestu prvi put obećala da će staviti prostituciju izvan zakona, što se tumačilo pokušajem privlačenja što više ženskih birača. U manifestu se prostitucija naziva “jednim od najokrutnijih aspekata feminizacije siromaštva i jednim od najgorih oblika nasilja protiv žena”. Međutim, dvije godine nakon izbornog obećanja, nikakav prijedlog zakona nije predočen. Prema istraživanju iz 2009., jedan od trojice Španjolaca platio je za seks, a Španjolska je treće najveće središte prostitucije u svijetu, iza Tajlanda i Portorika.

Prostitucija je u Španjolskoj trenutačno neregulirana te nema kazne za one koji vlastitom voljom nude seks za novac, sve dok se to ne čini u javnim prostorima. No, podvođenje je protuzakonito. Pristaše dekriminalizacije tvrde da je legalna prostitucija ženama donijelo golemu korist te da im je život u toj profesiji postao sigurniji. No, posljednjih godina vlada sve veća zabrinutost zbog broja žena koje su prisiljene na prostituciju.

Španjolska policija je 2017. u racijama protiv krijumčara ljudi identificirala 13.000 žena, a najmanje njih 80 posto bile su seksualno izrabljivane protivno svojoj volji. H
300

tisuća žena u Španjolskoj bavi se prostitucijom, pokazalo je istraživanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROBLEMI S PLAĆANJEM

Stao je tranzit nafte prema južnoj Europi

2

ISTOČNO SREDOZEMLJE VELIKE SU ZALIHE NAFTE I PLINA

Turska istražuje plin u svojim vodama

3

NA AERODROMU U MÜNCHENU

Zbog štrajka radnika otkazano 36 letova