Kultura
ZAGREBAČKI KOMORNI ANSAMBL ASMANGU OKUPLJA STUDENTE MUZIČKE AKADEMIJE

Skladba s temom traženja smisla
Objavljeno 19. listopada, 2021.
Na Danima Milka Kelemena proteklog je vikenda nastupio i zagrebački Komorni ansambl ASMANGU, koji okuplja studente Muzičke akademije koji se bave glazbom 20. i 21. stoljeća. Osnovan je akademske 2016./2017. godine na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, kad i izborni kolegij Nove glazbe, a vodi ga Berislav Šipuš. Na koncertu u Slatini odsvirao je tri skladbe nastale u razdoblju od 1962. do 2020. Prva je na programu bila Kelemenova skladba “Nonet”. Izvedena je potom skladba dvaju mladih autora Krešimira Klarića i Lovre Stipčevića “Svako traženje smisla je…”, a koncert je završio skladbom Silvija Foretića “Melusine za pjevajućeg dirigenta i ansambl”. Studenti kompozicije Klarić i Stipčević, autori skladbe “Svako traženje smisla je…” nazočili su izvedbi.

- Skladba je nastala kao razgovor o (pandemijskoj) situaciji prošle godine, što smo sve doživjeli, vjerujem da su mnogi razmišljali o smislu, kako objasniti što se događalo. Govoreći možda o apsurdu i nekakvoj slobodnoj struji svijesti, postavlja se pitanje ima li smisla uopće objašnjavati apsurd i struju svijesti. U glazbenom smislu riječ je o nizu situacija i mnogo materijala koji se niže i koji bi se mogao spojiti i opisati, ali čini se samodopadnim uopće ponuditi zaključak apsurda ili neke struje svijesti - objasnio je Klarić.

- Riječ je o peterostavačnoj skladbi, svaki od nas napisao je dva stavka, a peti je zajednički. Cjelina je koncipirana kao izmjena kontrastnih stavaka, različitih raspoloženja. Krešimir je bio zadužen za akustične instrumente, a moj je posao bio primarno na elektronici i elektroakustičnom aspektu skladbe. Misao u naslovu nije izrečena do kraja. Ona propitkuje, promišlja o pitanju je li traženje smisla uzaludno, optimistično hrabro, ili pak poetično. Vjerujemo da svatko od nas ima svoje viđenje ove situacije, i ono se u međuvremenu možda promijenilo ili učvrstilo. Velika nam je čast što ste nas ugostili i što imamo priliku da nam skladba bude izvedena na ovako značajnom festivalu - rekao je Stipčević. Dirigirao je Stjepan Vuger.

Koncert je završio izvedbom Foretićeve komorne tonske pjesme “Melusine za devet instrumenata i pjevajućeg dirigenta”, koja je u vrijeme nastanka trebala biti glazba za jedan kazališni komad, ali to se nije ostvarilo. P.Žarković
Možda ste propustili...

ULAZNICE SE MOGU PREUZETI 19. STUDENOGA, ULAZ SAMO S COVID-POTVRDOM

Europska noć kazališta u HNK: Proba "Orašara" 20. studenoga

KNJIŽARA LJEVAK PREDSTAVLJA "ČOVJEK JE ČOVJEKU VIRUS" RENATE SALECL

Pokušava odgovoriti na goruće pitanje današnjice

DODIJELJENE NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

Blanki Bart Hajoš nagrada za najbolju dramsku žensku ulogu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODIJELJENE NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

Blanki Bart Hajoš nagrada za najbolju dramsku žensku ulogu

2

PATRICK GALE

Mozaik: "Mjesto zvano Winter"

3

DOGAĐANJA I AKTIVNOST HDLU-A OSIJEK

Nastavljaju se edukativni programi likovnih radionica