Autoglas
VOZILO IZ KALINOVCA

Rasco predstavio Lynx Charge, električnu kompaktnu čistilicu
Objavljeno 19. listopada, 2021.
Vozilo namijenjeno održavanju javnih površina u cijelosti je hrvatski proizvod

Da Hrvatska ima sve resurse za razvoj velikih hi-tech inovacija, potvrđeno je prošlog tjedna u zagrebačkoj Laubi, gdje je predstavljena prva hrvatska kompaktna čistilica na električni pogon, Lynx Charge. To samohodno vozilo namijenjeno održavanju javnih površina razvio je jedan od najvećih europskih proizvođača komunalne opreme, tvrtka Rasco iz Kalinovca, u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva.



Inovacija je sufinancirana novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Lynx je u cijelosti hrvatski proizvod namijenjen svjetskom tržištu. Tvrtka je prije dvije godine predstavila ovo vozilo u dizelskoj varijanti i ostvarila s njime zapažen rezultat zahvaljujući njegovim kompaktnim dimenzijama i jedinstvenim tehničkim rješenjima. Od električne verzije očekuju još više jer tržište ekoloških vozila raste brže od tržišta vozila koja pokreću fosilna goriva.

Baterija kapaciteta 72,5 kWh omogućava rad tijekom cijele smjene bez potrebe za punjenjem. Autonomiji pridonose spremnik za otpad od dva kubična metra i 400 litara vode pohranjene u dvostrukim spremnicima. Čistilica se kreće s pomoću elektromotora snage 55 kW, a još dva elektromotora, od 18,5 i 11,5 kW, služe za pogon usisnog sustava i ostalih funkcija. Sve je to integrirano u kompaktno vozilo duljine 4,5 i širine samo 1,3 metra, koje je nevjerojatno okretno, zahvaljujući i upravljaču koji zaokreće sva četiri kotača, pa se vozilo doslovno okrene u mjestu.

"Lynx Charge ima gotovo sve sustave koje ima i električni automobil, što ga čini izrazito složenim proizvodom. Na njegovu smo razvoju radili tri godine i on je zajedno s dizelskom verzijom kruna 30-godišnjeg rada kompanije. Ova hrvatska inovacija namijenjena je čišćenju urbanih sredina, pa vjerujemo da će interes za njegu pokazati i naši gradovi i općine. Mi ćemo ga preko naše distributivne mreže ponuditi na više od 40 tržišta svijeta, no bilo bi nam drago da prednosti ovakvog ekološkog vozila prepoznaju i hrvatske komunalne službe", rekao je na predstavljanju predsjednik Uprave Ivan Franičević.

Mato Pavličević
Godišnja prodaja 100-tinjak vozila
Vozilo razvija brzinu do 50 km/h, a cijena mu doseže 200 tisuća eura, što je otprilike dvostruko više od stroja na dizelski pogon. Lynx Charge u jednoj je smjeni u stanju obaviti sve funkcije kao i čistilica na dizelski pogon, a može se puniti na svaki punjač za električna vozila. Namjera Rascoa je do 2025. prodavati oko 100 takvih vozila godišnje.