Autoglas
ISPORUKE PLANIRANE ZA SLJEDEĆE LJETO

I legendarni Moke potpuno prelazi na električni pogon
Objavljeno 19. listopada, 2021.

Od 1. siječnja 2022. više neće biti moguće naručiti kultni Moke s motorom s unutarnjim izgaranjem (ICE), čime je ta marka postala prvi tradicionalni proizvođač na svijetu koji je potpuno električan. Knjiga narudžbi je otvorena, a prve isporuke planirane su za sljedeće ljeto.



Uz Mini veliki je vizionar Sir Alec Issigonis početkom šezdesetih osmislio i njegovu fun-verziju Moke, koja se proizvodila sve do 1993. i postala dio britanskog automobilskog nasljeđa. Imao je zadatak stvoriti vozilo kojim će se koristiti vojska, dovoljno robusno da se iz zrakoplova spusti padobranom iza neprijateljskih linija. Moke se pokazao traženim od svih kategorija kupaca, osobito među jet-setom 1960-ih, uključujući, među ostalima, The Beatles, The Beach Boys i Brigette Bardot. Moke se pojavio i u čak četiri filma o James Bondu. Proizvodnja je stala 1993., nakon čega je tvrtka MOKE International marku ponovno oživila 2017. godine. Tako je za konzorcij na čelu s kineskim brendom Chery predstavljen novi Moke, klasična izgleda, koji je naslijedio od modela BMC Buckboard, a doradio ga je dizajner Michael Young. Proizvodi se u Francuskoj, a u toj kinesko-europskoj koprodukciji ima 4-cilindrični benzinski motor od 1083 ccm, uz izbor ručnog ili automatskog mjenjača. Njegov komercijalni uspjeh potkrijepio je znatno ulaganje u osiguravanje dugoročne budućnosti marke elektrifikacijom, pa su knjige narudžbi za električni Moke već otvorene, a od prvog dana sljedeće godine više neće biti dostupne verzije s ICE pogonom.


Električni Moke razvija brzinu od 100 km/h, a može postići 55 km/h za samo 4,5 sekundi jer električni motor od 33 kW mora gurati samo 800 kg. Maksimalni doseg vožnje nije velik, samo 144 km, za koji proizvođač kaže da je prikladan za pet povratnih putovanja između Cap-Ferrata i Monaca (144 km), pa je usput jasno i na koju se klijentelu cilja. Pogotovo jer je cijena 29.150 funti, odnosno 260.000 kuna, naviše. Proizvodit će se u potpuno novom high-tech pogonu Fablink Groupa u Velikoj Britaniji, a prve će isporuke ovog neobičnog vozila, koje je posebno popularno kao beach buggy, za renta car ili za zabavu, biti uoči sljedećeg ljeta.



Mato Pavličević