Sport
OSJEČANI RUTINSKI KROZ KOPRIVNICU

Majstorija Amera Hiroša otvorila bijelo-plavima put prema pobjedi
Objavljeno 17. listopada, 2021.
Osijek je prvi put ove sezone postigao dva pogotka u prvih 45 minuta, što mu je bilo dovoljno za novi trijumf

Ispalo je jedno ugodno nedjeljno poslijepodne za nogometaše Osijeka u Podravini. Rijetko kada su bijelo-plavi u Koprivnici do pobjede došli s manje stresa.



Praktički su sve riješili u prvih 45 minuta kada su stekli dva pogotka prednosti koja su u nastavku utakmice mirno sačuvali ne dopustivši domaćinu nijednu ozbiljniju situaciju za pogodak. Bila je to baš rutinska pobjeda bijelo-plavih u kojoj se osjetila razlika u kvaliteti jer Slaven Belupo jednostavno nije imao nikakvih kvalitetnih rješenja kako bi eventualno zakomplicirao utakmicu. Osječani su se tako bodovno izjednačili s vodećom Rijekom, a ujedno su svoj niz neporaženosti produžili na pet utakmica te samo potvrdili kako su uhvatili dobar ritam nakon problema koje su imali krajem kolovoza i početkom rujna. Bila je to jedna od utakmica kakve trener Osijeka Nenad Bjelica voli jer je njegova momčad u defenzivi djelovala kompaktno i sigurno, a u napadu nije trošila prilike. Istina, potkrala se Osijeku jedna pogreška u samom otvaranju utakmice, ali vrijeme je bilo da mu se i sreća konačno bar malo osmjehne.

Hirošev prvijenac


Osijek je težio nametnuti se od prvog sudačkog zvižduka, ali sve je moglo poći u krivom smjeru još dok se susret nije ni rasplamsao kako treba. Naime, u petoj minuti domaćin je imao veliku priliku za vodstvo nakon Osijekova udarca iz kuta. Lopta je izbijena iz kaznenog prostora Slaven Belupa, uslijedio je bijeg Grgića kroz prorijeđenu obranu Osijeka, pa dobar ubačaj pred Maleničina vrata gdje je Krstanović na pet metara prvi stigao do lopte, pucao glavom i pogodio vanjski dio desne vratnice. Imali su bijelo-plavi dosta sreće u toj situaciji, ali kasnije su posve preuzeli kontrolu igre. Ubrzo su došle i prve njihove prijetnje. U 12. minuti Nejašmić je odličnom dijagonalom pronašao Fiolića, koji je povratnom loptom uposlio Kleinheislera, a u njegovu udarcu s 12-13 metara nije bilo ni dovoljno snage, a posebno preciznosti jer je završio u Čovićevu naručju. Već u tom uvodnom dijelu utakmice vidjele su se nesigurnosti u obrani domaćina, pa je Osijek trebao samo biti strpljiv i dočekati nekakvu slabiju intervenciju suparničke obrane. Ona se dogodila u 22. minuti kada je Van Bruggen mogao daleko bolje raščistiti situaciju u svom kaznenom prostoru, no umjesto toga uposlio je Hiroša koji je to iskoristio za prekrasan pogodak kojim su bijelo-plavi došli do vodstva. Bio je to Hirošev prvijenac u dresu Osijeka. Taj pogodak Osijeku je dao dodatnu sigurnost u igri. Držali su domaćina daleko od svojih vrata i čekali priliku za novi nokaut. Kontrolirao je Osijek igru, istina, nije stvarao prilike, pa je prošlo gotovo 20 minuta dok se opet nešto nije dogodilo. U 43. minuti mogao je Fiolić puno bolje šutirati s ruba kaznenog prostora. Imao je čistu situaciju, no opalio je visoko preko vrata. No zato je u smiraj prvog dijela osječka momčad uspjela udvostručiti svoju prednost. U 45. minuti Bočkajev ubačaj iz kuta Nejašmić je udarcem glavom pretvorio u drugi pogodak Osijeka za posve miran odlazak na odmor. Tempo u tih prvih 45 minuta nije bio posebno visok, ispalo je kako su Osječani baš lako došli do lijepe prednosti, a osim toga prvi put su ove sezone uspjeli zabiti dva pogotka u prvom poluvremenu. Obično kada povedu u prvih 45 minuta, bijelo-plavi takve utakmice mirno privedu kraju, a sada su bili u situaciji u kakvoj se već dugo nisu našli da na odmor odu s dva pogotka viška na svom kontu.

Rutinsko čuvanje prednosti


Odmah je trener domaćina Zoran Zekić s dvije zamjene pokušao razdrmati svoju momčad, a upravo je jedan od tih svježih igrača Mateo Monjac prvi i zaprijetio. U 47. minuti Nejašmić je netočno odigrao loptu u sredini terena iz čega se rodila brza akcija u kojoj je Monjac ušao u kazneni prostor Osijeka, ali završni udarac nije bio tako opasan kako je izgledala cijela situacija. Osijek je u nastavku susreta zaigrao opreznije zadovoljan prednošću koju je ostvario u prvih 45 minuta. Tako je drugo poluvrijeme protjecalo bez posebnih uzbuđenja. Slaven Belupo nije mogao ozbiljnije priprijetiti Osijeku, a bijelo-plavi nisu iskazivali previše želje za postizanjem još ponekog pogotka. U tom laganom tempu vrijeme je curilo, što je bila voda na mlin Osijeku, koji je imao sve pod kontrolom. U završnici susreta gosti su opet malo dodali gas kada je u igru ušao Ramon Mierez, koji je donio Osijeku dubinu, a time je unio dodatnu pomutnju u posljednji red Koprivničana, pa je bilo nekoliko situacija iz kojih se mogao roditi treći pogodak za Osijek, ali one nisu bile adekvatno iskorištene. Imao je Osijek i dva slobodna udarca sa 17 metara, ali pokušaji Pilja, pa Bočkaja nisu pronašli cilj.

Uglavnom, Osječani su s malo više gasa u završnici susreta Koprivničane držali daleko od svojih vrata, što je bio najbolji način za izbjegavanje nekakvog "zalutalog metka". Zbog toga su posve mirno taj susret priveli kraju i na svoj konto dodali tri nova boda na gostovanju koje im je često znalo zadati dosta glavobolje.



Dalibor Keler
KOPRIVNICA - Stadion Ivan Kušek - Apaš. Vrijeme: sunčano. Teren: dobar. Gledatelja: 700. Sudac: Duje Strukan (Split) - 6. Strijelci: 0:1 Hiroš (22), 0:2 Nejašmić (45). Žuti kartoni: Bogojević, Caimacov, Zirdum (Slaven Belupo), Bočkaj, Škorić (Osijek). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: MILE ŠKORIĆ (OSIJEK).

SLAVEN BELUPO

0

Čović 6, Zirdum 5,5, Soldo 6, Bogojević 5,5, Van Bruggen 5,5, Caimacov 6 (od 87. Kocijan -), Kvržić 5 (od 78. Hadžić -), Goda 5,5, Grgić 6 (od 90. Zapata -), Glavčić 5 (od 46. Brković 5,5), Krstanović 5,5 (od 46. Monjac 5,5).

OSIJEK

2 (2)

Malenica 6, Miloš 6, Škorić 7, Lončar 6,5, Bočkaj 6, Nejašmić 7, Jugović 6 (od 70. Žaper 6), Kleinheisler 6 (od 70. Pilj 6), Fiolić 6 (od 88. Gržan -), Hiroš 7 (od 70. Bohar 6), Topčagić 6 (od 80. Mierez -).

0:1

Hiroš je pokupio odbijenu loptu od obrane Slaven Belupa i onda krasnim udarcem s 15-ak metara posve iskosa s lijeve strane pogodio malu mrežicu u suprotnom gornjem kutu

0:2

Bočkaj je ubacio iz kornera, a Nejašmić s pet metara glavom poslao loptu iza Čovićevih leđa

Najčitanije iz rubrike