Svijet
EUROPSKA KOMISIJA: IZVJEŠĆE O PROŠIRENJU

Favorizira li povjerenik Srbiju?
Objavljeno 18. listopada, 2021.
Sljedećeg tjedna u Bruxellesu se održava sastanak na vrhu čelnika država članica EU-a, zastupnici Europskog parlamenta okupit će se na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, a Europska komisija objavljuje izvješća o napretku zemalja aspirantica za članstvo u Uniji.

U četvrtak i petak održava se redoviti jesenski samit čelnika država članica, a jedna od važnijih tema je rasprava o rastu cijena energije u svijetu. Komisija smatra da je rast vjerojatno privremen. Očekuje se da će veleprodajne cijene energije ostati visoke tijekom ove zime i početi padati od travnja sljedeće godine. Ipak, očekuje se da će cijene ostati više od prosječnih cijena prošlih nekoliko godina.

U utorak će EK objaviti izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU-u. Ovogodišnji paket o proširenju objavljuje se u trenutku kada su u javnost procurile informacije da povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi favorizira Srbiju i odmaže Sjevernoj Makedoniji. Portal Politico nedavno je objavio opsežan članak u kojemu se poziva na više neimenovanih dužnosnika europskih institucija i na analizu internih dokumenata i u kojemu teško optužuje mađarskog diplomata za pristranost i favoriziranje Srbije. Politico navodi da su njegovi najbliži suradnici pokušali izbrisati ili razvodniti kritike u službenim dokumentima o demokratskim nedostatcima u Srbiji. H
Možda ste propustili...

SRBIJANSKA VLADA SPRJEČAVA POREMEĆAJE NA TRŽIŠTU

Ograničili cijene osnovnih namirnica

SLOVENIJA RAZMIŠLJA O PENALIZACIJI

Necijepljeni će plaćati bolničke troškove?

IZETBEGOVIĆ TVRDI DA JE ČOVIĆ SMANJIO IZGLEDE ZA DOGOVOR

Pregovori u BiH još bez rezultata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U POVODU 30 GODINA OD NAJTEŽEG GRANATIRANJA DUBROVNIKA

C. Gora treba se suočiti s prošlošću

2

UBIO TRI OSOBE

U Sloveniji opet doživotna kazna

3

DVOSATNI VIRTUALNI SASTANAK

Biden upozorio Putina da očekuje sankcije ako napadne Ukrajinu