Novosti
ČELNIK VLADE I HDZ-A O IZBORIMA, KREDITIMA I SIROMAŠTVU

Plenković: Sve što ova vlada radi, radi na tome da se u Hrvatskoj živi bolje
Objavljeno 17. listopada, 2021.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u nedjelju da je proces unutarstranačkih izbora u HDZ-u, na kojima se biraju vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija, demokratski i transparentan."Svatko tko je htio mogao se kandidirati, proces je transparentan i demokratski, svi koji su htjeli sudjelovati, mogli su. Ne vidim nikakvu primjedbu da je relevantna, da se nešto ne odvija sukladno demokratskim standardima u stranci", kazao je Plenković koji je glasao na redovitim unutarstranačkim izborima. Izrazio je nadu da će lokalne organizacije HDZ-a u kojima se biraju predsjednici i potpredsjednici doprinijeti radu lokalne zajednice kao i nacionalnoj politici HDZ-a.

U nedjelju je više od 200 tisuća članova stranke, po načelu jedan član - jedan glas, na 567 biračkih mjesta biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija HDZ-a, a ukupno se natjecalo 658 kandidata.

Plenković je u nedjelju komentirao i upozorenje guvernera HNB-a Borisa Vujčića u intervjuu Novom listu da bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 posto, ali je dodao i da je to vrlo malo vjerojatan scenarij. "Nisam gledao taj njegov intervju, neka on sam to malo objasni, koliko sam shvatio, to je bilo nekakvo potpitanje ‘eventualno, možda, u slučaju‘. Ako nešto misli o tome, neka nam priopći", poručio je Plenković i dodao da građani ne moraju "na prvi balun lupati najžešće".

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva Plenković je ustvrdio i da je Vlada u Nacionalnoj razvojnoj strategiji rekla kako mora napraviti sve da se smanji broj osoba koje u Hrvatskoj žive na rubu siromaštva i u siromaštvu. "To je još uvijek preveliki broj, on je iznad 20 posto, mislim da ga kao članica EU-a moramo smanjivati ne samo kroz socijalnu politiku, nego kroz politiku koja omogućuje rast plaća i opće ozračje u društvu gdje ljudi imaju jednake šanse", istaknuo je i dodao da će politika Vlade ići u tom smjeru i u iduće tri godine. Smatra da su napretci, koji su napravljeni u posljednjih pet godina u borbi protiv siromaštva, vidljivi. "Oni možda nisu toliki koliki bismo mi htjeli, niti kako bi građani očekivali, ali, u svakom slučaju, sve što radimo, radimo na tome da se u Hrvatskoj živi bolje", ustvrdio je. Podsjetio je i da je zbog tog razloga Vlada u najvećoj socijalnoj, ekonomskoj i zdravstvenoj krizi osigurala sredstva za razvoj, a da bi bilo pitanje koliki bi bio postotak siromašnih da nisu intervenirali kroz mjere za održavanje radnih mjesta.

Na pitanje o istrazi u slučaju policijskog nasilja prema migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom, Plenković je ponovio da taj događaj nije politika Vlade, MUP-a ni policije, nego je izolirani slučaj, a da će se učiniti sve da se ništa slično više ne ponovi. H
NOVA VODSTVA LOKALNIH ORGANIZACIJA
Članovi HDZ-a u nedjelju su na unutarstranačkim izborima birali nova vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija stranke te zagrebačke Gradske organizacije HDZ-a. Najviše biračkih mjesta bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 56, a najmanje u Požeško-slavonskoj županiji - deset, jer imaju i najmanje organizacija. Drugi krug stranačkih izbora, ondje gdje bude trebalo, održat će se 24. listopada. U skladu sa Statutom HDZ-a, lokalne organizacije stranke do županijske razine moraju održati izbore u roku od šest mjeseci od lokalnih izbora.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U POTRAZI ZA PLINOM I NAFTOM

Kreće eksploatacija plina iz slavonskog podzemlja

2

U HRVATSKOJ 3.262 NOVOZARAŽENIH, 60 OSOBA UMRLO

U OBŽ 212, u VSŽ 45 pozitivnih

3

STOŽER: U HRVATSKOJ ZARAŽENA NOVA 4751 OSOBA, 54 UMRLE

U Osječko-baranjskoj županiji umrlo pet osoba, 216 novozaraženih