Novosti
OBNOVA KUĆE BANA JELAČIĆA U PETROVARADINU

Spomen-dom najpoznatijeg bana i sjedište hrvatskih udruga
Objavljeno 18. listopada, 2021.
Rekonstrukciju vrijednu 100.000 eura financira srbijanska vlada

Ministrica kulture i informiranja Srbije Maja Gojković i čelnica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić oslikavanjem lika bana Josipa Jeličića na zidu svečane dvorane označile su u subotu navečer početak unutarnjih radova na obnovi njegove rodne kuće.



Radove na rekonstrukciji objekta u vrijednosti 100.000 eura, kako je rečeno na svečanosti, financirat će srbijanska vlada uz potporu vojvođanske vlade i Grada Novoga Sada. Nakon potpune obnove povijesne građevine, ona će biti spomen-dom najpoznatijeg hrvatskog bana, sjedište više organizacija i središte okupljanja mjesnih Hrvata. Svečani početak obnove priređen je na jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji - Dan rođenja bana Jelačića. "Drago nam je da u ovome sudjeluju visoki predstavnici Vlade Srbije jer to pokazuje da su spremni i na daljnju suradnju. Ovo zapravo treba biti primjer kako se i sva ostala otvorena pitanja Hrvata u Srbiji trebaju rješavati", rekla je, među ostalim, u govoru predsjednica HNV-a Jasna Vojnić. Istaknula je kako je riječ o velikome postignuću, ali da hrvatska manjina očekuje dobru volju srbijanske vlasti i kada su u pitanju zajamčeni zastupnički mandati u Skupštini Srbije, razmjerna zaposlenost u državnim institucijama, dostatna financijska sredstva za rad vijeća, pozitivna slika u medijima ili zaštita kulturnih dobara Hrvata u Srbiji.

Za srbijansku ministricu Maju Gojković rodna kuća i njezina obnova istinski su simboli "želje da pridonesemo očuvanju tradicije, običaja i kulture hrvatske nacionalne manjine u našoj državi". "Time dokazujemo našu opredijeljenost da gradimo bolje odnose i razumijevanje između srpskog i hrvatskog naroda", rekla je ministrica Gojković.

Otkup i predaju rodne kuće bana Jelačića hrvatskoj manjini te početak njezine obnove pozdravio je i izaslanik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Dario Magdić. "Nadam se i vjerujem kako je ova proslava nastavak razvoja pozitivnih događaja započetih prije godinu dana kada je ova kuća sredstvima Republike Srbije otkupljena i predana Hrvatskom nacionalnom vijeću, te je već započela njezina obnova. To nam jasno ukazuje da zajedno trebamo raditi i graditi, na dobrobit naših autohtonih zajednica i društava", poručio je Magdić na svečanosti.

Okupljene dužnosnike i predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji pozdravio je ovom prigodom i predsjednik vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Igor Mirović.


Dijana Pavlović
ZA OTKUP KUĆE 600 TISUĆA EURA
Rodna kuća bana Jelačića nalazi se u središtu Petrovaradina pokraj Novoga Sada. Na povijesno značenje objekta, izgrađenog 1745., upućuje spomen-ploča obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana. Povijesno zdanje hrvatskoj je zajednici na upravljanje predano u listopadu 2020. godine na svečanosti kojoj su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. U otkup dijela kuće srbijanska vlada uložila je 600.000 eura. Petrovaradin je drevni, vojni grad koji je bio važna točka otpora Austrougarske od prodora turske vojske u 17. stoljeću, kada se ovdje naseljavaju Hrvati. Početkom 19. stoljeća Hrvati su činili više od devedeset posto ukupnog stanovništva, no danas ovoj zajednici pripada tek desetina cjelokupnoga gradića.

Možda ste propustili...