Mozaik
U OSIJEKU ODRŽANA 6. FILMSKA RUNDA

Predstavljeni autentični i hrabri autorski svjetovi
Objavljeno 18. listopada, 2021.
U sklopu Fokus RUNDE publika je mogla pogledati 27 izuzetno režiranih "kratkiša"

Šesta Filmska RUNDA održana je u petak i subotu, u osječkom kinu Urania. Glavni program donio je najbolje hrvatske kratkometražne igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove producirane u prethodnoj godini te kroz ostvarenja nastala u okviru studija predstavio nove glasove hrvatskog filma, a ništa manje bogat i zanimljiv nije bio ni popratni program ovogodišnjeg izdanja revije hrvatskog kratkog filma.



Osječke premijere


Da su novi glasovi hrvatskog filma svježi, buntovni, nepredvidivi i neosporno talentirani, posjetitelji su se mogli uvjeriti u petak navečer, gledajući uratke prikazane u sklopu Studentske RUNDE: animirani film "Cockpera" Kate Gugić, dokumentarno-eksperimentalni film "Laci bježi u Mađarsku" Davida Gaše, dokumentarne filmove "Još uvijek ne znam" Bele Bračko-Milešević, "Ima još nade za pobjedu" Marka Bičanića, "Zašto mama vazda plače" Karmen Obrdalj i "Sad sam ja Irena" Jasmine Beširević te igrani film "U šumi" Sare Grgurić.

Vrhunac subotnjeg dijela, a ujedno i cjelokupnog programa, tradicionalno je stigao u obliku Festivalske RUNDE koja je ove godine predstavila autentične i hrabre autorske svjetove kroz filmove koji se šuljaju u hibridne forme. Nakon svjetskih festivala i brojnih osvojenih nagrada, osječke su premijere doživjeli eksperimentalni film "Plejade" Mateje Zidarić, igrani filmovi "Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem" Sanje Milardović i "Antiotpad" Tina Žanića, animirano-dokumentarno-igrani film "Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio" Igora Bezinovića i Ivane Pipal, animirano-eksperimentalni film "Događaji za zaboraviti" Marka Tadića te animirani film "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke.

Radionica i izložba


- Drago mi je da je film, nakon što je prikazan na više od stotinu festivala, uvršten u program Filmske RUNDE, prije svega jer sam dobio priliku predstaviti ga u gradu iz kojeg potječem, a i inače volim te festivale koji uključuju i igrane i animirane forme. Lijepo je znati da je film prihvaćen od specifične festivalske publike naviknute na progresivan sadržaj, ali prava reakcija doći će tek kad bude dostupan online i prikazan na televiziji - rekao je autor višestruko nagrađivanog filma "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marko Dješka.

Kako je šesta revija hrvatskog kratkog filma bila posvećena profesiji režije, osječka je publika tijekom dva dana u sklopu Fokus RUNDE mogla pogledati 27 izuzetno režiranih “kratkiša” prema mišljenju nagrađivanih filmskih autora Sunčice Ane Veldić (dokumentarni fokus), Petre Zlonoge (animirani fokus), Zvonimira Jurića (igrani fokus) i Tomislava Šobana (eksperimentalni fokus). Bogat popratni program u maloj dvorani uključivao je i prvu Gostujuću RUNDU beogradskog multimedijalnog umjetnika i redatelja Miloša Tomića koji je u petak, uz prikazivanje odabranih radova, otkrio tajne nekih od svojih međunarodno zapaženih i nagrađivanih animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, a održao je i radionicu široko shvaćenog filma na kojoj je sudjelovalo 20-ak zaljubljenika u sedmu umjetnost. Još jedno uspješno izdanje Filmske RUNDE proslavljeno je na afteru u prostorima udruge Slama - nastupili su Reper iz sobe i Mr. Dog - gdje je također priređena izložba ilustracija Hane Tintor, čiji dizajn vizuala krasi Dješkin film “Sve te senzacije u mom trbuhu”.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike