Osijek
OD PONEDJELJKA PRELAZAK DRAVE SAMO PREKO CESTOVNOG MOSTA

Pješački most zatvara se zbog rekonstrukcije, radovi gotovi do ljeta iduće godine
Objavljeno 18. listopada, 2021.
Kako smo ranije najavljivali, osječki pješački most, žila kucavica pješačkog i biciklističkog prometovanja s jedne na drugu obalu Drave, od ponedjeljka, 18. listopada, zatvara se zbog obnove hodne površine.

Potvrdio nam je to u petak Igor Pandžić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu, dodavši da izvođač, tvrtka Sitolor d.o.o., iz Slavonskog Broda, ima rok završiti radove do kraja iduće godine, no oni bi ipak trebali završiti znatno ranije.

- S izvođačem smo dogovorili da budu gotovi do početka sezone kupanja kako bi našim sugrađanima bio olakšan prijelaz s jedne na drugu obalu - rekao je za Glas Slavonije pročelnik Pandžić.

Dodaje da tijekom izvođenja radova na mostu neće raditi rasvjeta.

- Bilo je pitanja može li ostati upaljena, međutim, to je nemoguće. Riječ je o betonskoj konstrukciji, sve se mora micati, pa tako i rasvjeta - dodaje Pandžić.

Riječ je o drugoj fazi radova u kojoj će se obnavljati hodna površina mosta, a predviđeni rok trajanja radova je kraj lipnja 2022. godine. Taj će posao izvesti tvrtka Sitolor d.o.o. iz Slavonskog Broda, specijalizirana za gradnju, sanacije i rekonstrukcije inženjerskih konstrukcija i izvođenje specijalističkih radova u građevinarstvu, a vrijednost ugovorenih radova u ovoj fazi iznosi 8.420.347,50 kuna s PDV-om.

Hodna se površina sastoji od 50 armiranobetonskih ploča presvučenih asfaltom koji je prethodno potrebno potpuno ukloniti i očistiti. Kako je najavljeno, predviđena je sanacija 45 ploča, a pet je potrebno potpuno zamijeniti. Predviđena je i zamjena oštećene armature, nakon čega i zaštitno premazivanje, a u trećoj i posljednjoj fazi obnova ograda.

Podsjetimo, prošle je godine između kolovoza i prosinca obnovljena čelična konstrukcija mosta. Bio je to vrlo zahtjevan posao za koji su bili angažirani i alpinisti. Izvedena je potpuna zamjena gornjih priključnih elemenata (ukupno 102 komada), antikorozivna zaštita čelične užadi, čišćenje i uređenje te antikorozivna zaštita pilona, kao i sanacija upornjaka. Taj je posao odradila samoborska tvrtka MAR d.o.o., a vrijednost je radova iznosila 3.018.900 kuna.

Prema projektantskom troškovniku, ukupan je iznos za potpunu sanaciju pješačkog mosta 16.333.637,50 kn s PDV-om.


Ivan Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike