Regija
ODRŽAN TREĆI "SAKNAM"

Prezentirane knjige i časopisi manjina
Objavljeno 18. listopada, 2021.

Informativna i nakladnička djelatnost na jezicima nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije iznimno je raznolika i obuhvaća izdavanje dnevnika, tjednika, dvotjednika, mjesečnika, godišnjaka i knjiga.



Upravo je taj oblik djelatnosti nacionalnih manjina prezentiran u subotu u Vukovaru na trećem Sajmu knjiga i nakladništva nacionalnih manjina (SAKNAM), u organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske te pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH. Organizatori su naveli kako je osnovni cilj sajma upoznavanje šire javnosti s nakladničkom i informativnom djelatnošću manjina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, s naglaskom na književnost za djecu i časopisima za djecu na jezicima manjina.

Dubravka Rašljanin, predsjednica Saveza Rusina RH, naglasila je kako bi sajam mogao potaknuti na čitanje sve, a pogotovu djecu i mlade, zato što se na taj način obogaćuje fond riječi.

- Čitanjem se podiže i svijest o pripadnosti određenoj nacionalnoj manjini i nadam se kako će to pridonijeti da mladi nastave našim stopama kako bi održali identitet nacionalne zajednice kojoj pripadaju. Ne mogu reći kako mladi Rusini nisu zainteresirani za svoj jezik i književnost, no držim kako bi to trebalo biti iskazano još više i upravo stoga smo ovoga puta stavili naglasak na izdavanje knjiga za djecu - navela je Rašljanin.

Na SAKNAM-u su nacionalne manjine predstavile knjige objavljene ove godine, ali i starije naslove značajne za svaku manjinu.

- Kada je o Rusinima riječ, prije nekoliko dana objavljena je knjiga o 50 godina rada KUD-a Osif Kostelnik iz Vukovara autorice Ljubice Harhaj, kao i knjiga pjesama "Dodir sreće" koju je napisao Vladimir Provči, predsjednik KUD-a Rušnjak iz Rijeke - rekla je Rašljanin, dodavši kako do kraja godine planiraju objaviti i knjigu "Misli s Dunava", u kojoj će zabilježiti sve važne događaje vezane uz aktivnosti rusinske manjine u Hrvatskoj.

Sajam je privukao pozornost velikog broja Vukovaraca koji su se na taj način imali priliku upoznati s izdavačkom djelatnošću sugrađana, pripadnika nacionalnih manjina. D. Korpoš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana