Regija
IZVJEŠĆE REVIZIJE POTVRDILO

U proračunu nije iskazan manjak od 3 milijuna kn
Objavljeno 18. listopada, 2021.
Radi se o dugu iz 2020., nešto iznad 1.500.000 kuna, i beskamatnom kreditu od 1.400.000 kn
ŽUPANJA



Neovisna revizorska tvrtka Crowe Horwath Revizija d.o.o. Zagreb, koju je u lipnju, nakon preuzimanja vođenja Grada, angažirao gradonačelnik Damir Juzbašić, obavila je dubinsku analizu proračuna Županje radi dokumentiranja činjeničnog stanja i eventualnih odstupanja i nepravilnosti.



Uz pregled posljednjeg nalaza Državnog ureda za reviziju i provjeru otklanjanja utvrđenih nedostataka, obavljena je revizija proračunskih rashoda za 2020. i prvih šest mjeseci ove godine, revizija proračunskih prihoda za isto razdoblje, osim prihoda poslovanja po osnovi poreza i doprinosa, te analiza izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci 2021.

U poslovnim knjigama Grada stoji da je u prvih šest mjeseci poslovanja iskazan višak prihoda od 1.018.517 kuna i ostvaren je plus, no stvarno je stanje ipak drukčije. Naime, u proračun za 2021. godinu, donesen krajem prosinca, objasnio je gradonačelnik Juzbašić, nije uvršten dug iz 2020., nešto veći od 1,5 milijuna kuna, ni beskamatni kredit u iznosu od 1,4 milijuna kuna, koji u ovoj godini treba vratiti. I tu je zapravo nastala tehnička zavrzlama, jer taj manjak nije iskazan u proračunu za prvih šest mjeseci 2021.

I revizorskim je izvješćem, koje je protekloga tjedna primilo na znanje Gradsko vijeće, potvrđeno da Grad iz prethodnog razdoblja ima manjak koji je potrebno pokriti i da određeni rashodi u prvih šest mjeseci nisu evidentirani u brutobilanci na 30. lipnja.

Rebalansom proračuna krajem srpnja jednoglasno je izglasano da se manjak uvrsti u rebalans i da se on iskaže kao novi proračun.

- Mi smo, dakle, realno oko 3.000.000 kuna u minusu. Najavljivao sam da bi dug mogao biti i veći, do 3,5 milijuna kuna, zbog troškova koji bi nas očekivali krajem godine, ali potrudili smo se, štedjeli i uspjeli ga smanjiti ispod 3.000.000 kuna. Bit ću optimist i reći da bi dug na kraju godine mogao biti oko 2,7 milijuna kuna – zaključuje Juzbašić. Vjeruje da će ga kroz sljedeće dvije do tri godine sanirati i dovesti Grad Županju u plus.

U revizorskom izvješću upozoreno je na potrebu bolje naplate potraživanja i na postojanje mogućnosti da značajan dio planiranih prihoda neće biti realiziran, što bi se moglo odraziti na izvršenje proračuna i negativno utjecati na ostvareni rezultat. Kao primjer navedena je komunalna naknada.

Od rebalansom planiranih 8,2 milijuna kuna za 2021., u prvih šest mjeseci na ime komunalnih doprinosa i naknada naplaćeno je tri milijuna kuna, što je realizacija od 37 posto.



Marija Lešić Omerović
PROBIJENA STAVKA POTPORA ZA BEBE
Prvim rebalansom za 2021. preraspoređena su sredstva na pojedinim stavkama rashoda. Primjerice, proračunom je prvotno bilo predviđeno 300.000 kuna potpore za novorođenčad. Bivši je gradonačelnik početkom godine svojom odlukom podigao iznose potpora - za prvo dijete na prosječnu mjesečnu plaću u RH, za drugo dijete dvostruki iznos, a za treće dijete tri prosječne plaće u RH, ali u proračunu nisu osigurana dodatna sredstva za tu namjenu. Već je do 30. lipnja isplaćeno 453.675 kuna. Rebalansom su krajem srpnja preusmjerena sredstva i osigurano je dodatnih 500.000 kuna, no ni to neće biti dovoljno. Stavka je ponovno probijena, do 11. listopada ukupno je isplaćeno 943.758 kuna, a do kraja godine još su dva i pol mjeseca

Najčitanije iz rubrike