Novosti
NASTAVA POČINJE VEĆ U STUDENOME

Za Državnu vatrogasnu školu prijavu poslalo 369 kandidata
Objavljeno 18. listopada, 2021.

Za školovanje u Državnoj vatrogasnoj školi prijavilo se 369 kandidata. Državna vatrogasna škola na svojim je mrežnim stranicama zaključno s 10. listopada prikupljala podatake o broju zainteresiranih polaznika programa prekvalifikacije za zanimanje vatrogasac i za zanimanje vatrogasni tehničar. Državna vatrogasna škola ima podružnice u Splitu, Rijeci i Osijeku te u Zagrebu, gdje se nudi i mogućnost smještaja polaznika.Zanimanje za pohađanje programa u Zagrebu iskazalo je 167 osoba, od kojih s uslugom smještaja za program vatrogasca 48 osoba, za program vatrogasnog tehničara 30 osoba, bez usluge smještaja za program vatrogasca 51 osoba, a za program vatrogasnog tehničara 36 osoba. Za podružnicu Osijek interes je iskazala 61 osoba, od kojih za program vatrogasca 29 osoba, a za program vatrogasnog tehničara 32. Među njima, pet su prijava poslale žene. Za podružnicu Split interes je iskazala 91 osoba, od kojih za program vatrogasac 45, a za program vatrogasni tehničar 48 osoba. Za podružnicu Rijeka interes je iskazalo 48 osoba, od kojih za program vatrogasac 26, a za program vatrogasnog tehničara 22 osobe.

Kako navode iz Državne vatrogasne škole, sukladno s Pravilnikom o standardima i normativima te načinu i postupku utvrđivanja ispunjenosti uvjeta u ustanovama za obrazovanje odraslih, u obrazovnoj skupini programa srednjoškolskog obrazovanja mogu biti najviše 24 polaznika.

- Slijedom navedenog, u tu svrhu su se i provodile pretprijave, kako bi se sukladno s prostornim, kadrovskim, materijalnim, vremenskim i financijskim uvjetima potrebnim za izvođenje nastave mogla donijeti odluka o upisu u program prekvalifikacije odnosno programe prekvalifikacije te organizirati provođenje tjelesne provjere i psihologijskog testiranja. Uzimajući u obzir epidemiološke mjere i zahtjevnost provođenja testiranja, prije upisa, a nakon donošenja odluka o upisima (kojima će se utvrditi točan broj polaznika po programima i po mjestima provođenja nastave) provest će se tjelesna provjera i psihologijsko testiranje. Tjelesna provjera obuhvaćat će mjerenje sklekova, skoka u dalj iz mjesta, skijaških čučnjeva, trbušnjaka, odnosno podizanja trupa, te Cooperov test (trčanje 12 minuta). Potrebno je utvrditi hoće li se uz rezultate ostvarene tjelesnom provjerom i psihologijskim testiranjem vrednovati i opći uspjeh završenog srednjoškolskog obrazovanja ili će se provoditi testiranje znanja. Odluku će svakako donijeti Upravno vijeće - doznajemo od Matee Novosel, privremene ravnateljice Državne vatrogasne škole.

Državna vatrogasna škola, koju je osnovala Republika Hrvatska, pravni je sljednik Vatrogasne škole - ustanove za obrazovanje odraslih.Kako doznajemo od Zdravka Cvenića, zapovjednika Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, teorijski dio nastave na ovom području, odnosno opći predmeti, održavat će se u učionicama u Đakovu i Valpovu, a praktična nastava, kao i priprema za nju, provodit će se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Osijek. Dio nastave odradit će se i u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Našice.

Na mrežnim stranicama, gdje je bio objavljen i obrazac za podnošenje prijava, bit će objavljen poziv za testiranje, s naznakom mjesta i vremena te popis dokumentacije koja se treba priložiti prijavi. Početak nastave najavljen je već za studeni.Sandra Lacić
Možda ste propustili...

NASTAVAK OPORAVKA OD KORONAKRIZE

Potrošnja porasla deveti mjesec zaredom

NATAŠA TRAMIŠAK O SLUČAJU "SOFTVER":

"Dokumentaciju koja se spominje nisam ni imala u rukama"

IZBORI ZA LOKALNE ČELNIKE SDP-A

Za predsjednike ponuđen samo po jedan kandidat

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 4465 NOVIH SLUČAJEVA, UMRLE 54 OSOBE

Devet preminulih u dvije slavonske županije

2

OBITELJSKI LIJEČNICI I CIJEPLJENJE

Miklić: Cijepila sam stotinjak osoba, to odlično funkcionira

3

MONOGRAFIJA O PRESS CENTRU U OSIJEKU

Međunarodni press centar - skriveni eter ratnog izvještavanja