Zdravlje
SAVJETI PRIPREMITE SAMI KOD KUĆE

Čaj kao lijek: Protiv upala koje nose zimski dani
Objavljeno 18. listopada, 2021.
Njihovom redovitom konzumacijom smanjit će se natečenost zglobova i poboljšati pokretljivost

Ako imate bilo kakve zdravstvene tegobe, hladni zimski mjeseci sigurno vam nisu posebno dragi. Posebice ako patite od artritisa, gihta ili reume, pa se, kad padnu temperature, osjećate jako ukočeno i zglobovi su vam natečeni i bolni.



Moćni đumbir


Određene vrste biljnih čajeva obiluju antioksidansima te znatno smanjuju oksidativni stres i upale u organizmu, stoga su idealan izbor za osobe koje pate od upala. Njihovom redovitom konzumacijom smanjit će se natečenost zglobova i poboljšati pokretljivost. Donosimo vam recepte za izvrsne čajeve, od kojih neke vjerojatno već imate kod kuće i uz koje vam lijekovi poput analgetika zasigurno neće trebati. Za još bolji učinak čajeve kombinirajte i s protuupalnom hranom, koja uključuje sezonsko i bobičasto voće bogato antioksidansima, tamnozeleno lisnato povrće, obilje začina, poput luka i češnjaka, te korjenasto povrće. I ne zaboravite na kretanje, koje je za vaše zglobove važno baš kao što je plućima važan kisik.

Đumbir sadrži protuupalne tvari gingerol i shogaol. Studije su pokazale da đumbir može ublažiti ozbiljnu upalu i bolove koji se javljaju kod reumatoidnog artritisa te da može pomoći i u prevenciji drugih teških kroničnih bolesti. Iako đumbir možete kupiti u vrećicama, najbolji je ipak svježi korijen. Uzmite komadić korijena đumbira, ogulite ga, naribajte u šalicu te prelijte vrućom vodom. Ostavite da odstoji 10-ak minuta pa procijedite. Naribani đumbir možete i pojesti. Za jači protuupalni učinak svježi đumbir prokuhajte 10-30 minuta. Kad je čaj spreman za konzumaciju, po želji dodajte u njega malo svježe iscijeđenog limuna i meda.

Zeleni čaj je poznat po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima koje ima zahvaljujući polifenolima katehinima. Zeleni čaj poboljšava i cirkulaciju te čuva zdravlje vašeg srca. Stavite vrećicu kvalitetnog zelenog čaja ili čaja u listićima u čajnik pa zagrijte vodu na maksimalno 80 Celzijevih stupnjeva (voda ne bi trebala zavreti). Ostavite listiće da odstoje u vrućoj vodi nekoliko minuta pa procijedite. Neposredno prije konzumacije dodajte malo soka od limuna i meda.

Kurkuma je jedan od najmoćnijih protuupalnih čajeva, i to zahvaljujući kurkuminu. Upravo taj aktivni sastojak smanjuje upalne markere. Ovaj ljekoviti korijen žute boje vrlo se često primjenjuje u ajurvedskoj medicini. Čaj od kurkume dostupan je u vrećicama, no možete ga pripremite i od sušene kurkume u prahu koju već vjerojatno imate u svojoj kuhinji. U zdjelu ili lonac stavite 1-2 žlice kurkume u prahu pa ulijte 4 šalice vruće vode. Ostavite da odstoji 10-ak minuta. Među ajurvedskim napitcima jako je popularno i zlatno mlijeko od kurkume, koje se najčešće priprema s dodatkom mlijeka ili kokosova mlijeka, papra, meda i još nekih začina po želji.

Vitaminski šipak


Plod divlje ruže, poznatiji kao šipak, obiluje vitaminom C i drugim protuupalnim sastojcima. Idealan je za hladne zimske dane te vam pruža savršenu zaštitu od infekcija, odnosno upala. Studija je pokazala da se konzumacijom ovog čaja tijekom tri mjeseca mogu znatno ublažiti bolovi izazvani upalom te zakočenost zglobova kod artritisa. Dvije žlice osušenog šipka prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji oko 5 minuta pa procijedite. Zasladite po želji.

Koji čaj ima tako nježan okus da je pogodan i za djecu i toliko moćna svojstva kad je riječ o upalama i smirivanju cijelog organizma? Naravno, radi se o kamilici. Osim što donosi smirenje živčanom sustavu, kamilica smanjuje i bolove, crvenilo i natečenost, koji su česti znakovi upalnih procesa. Cvjetovi kamilice mogu se kao oblozi nanositi i na kožu kako bi se smanjile upale. Osim u čajnim vrećicama i rinfuzi, kamilica se može uzimati i u obliku ekstrakta ili pak tinkture. Ekstrakt kamilice zapravo sadrži najviše protuupalnih tvari. Uzimate li kamilicu kako biste smanjili upale u organizmu, preporuka je konzumirati 1-4 šalice čaja na dan.



Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa