Zdravlje
ODRŽAN STRUČNI SKUP O DISFAGIJI

Svakome treba zagrljaj, svakome treba GUTljaj
Objavljeno 18. listopada, 2021.
U suradnji s Hrvatskim neurološkim društvom organiziran je stručni skup zdravstvenih djelatnika "FRKA Akademija - Svakome treba zagrljaj, svakome treba GUTljaj" u Šibeniku. Tim je povodom nastavljena javnozdravstvena kampanja podizanja svijesti o disfagiji kao nedovoljno prepoznatom medicinskom problemu koja je započela u lipnju 2021. kad se prvi put u Hrvatskoj obilježio Međunarodni mjesec disfagije. Cilj je ovog skupa bio osvijestiti i podsjetiti zdravstvene djelatnike na sve veću učestalost disfagije u populaciji, a istovremeno dodatno naglasiti da se odgovarajućim pristupom i nutritivnom potporom može još više pomoći oboljelima i povećati kvalitetu života. Raspravljalo se o važnosti kliničke prehrane u neuroloških bolesnika, uzrocima i posljedicama disfagije, njezinu liječenju, terapiji, rehabilitaciji akta gutanja, ali i samoj prehrani osoba s disfagijom.

Poseban osvrt na manjak prepoznatosti disfagije kao medicinskog stanja s kojim se sve učestalije susreću pacijenti dala je prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, spec. neurologije te predsjednica Hrvatskog neurološkog društva, koja je svojim izlaganjem započela predavanja na "FRKA Akademiji". Ono što smatra izrazito bitnim u prepoznavanju i liječenju disfagije jest postavljanje ciljeva pred struku kako bi osobe s disfagijom na vrijeme započele liječenje.

- Disfagija je stanje u kojem gutanje izaziva bol ili je ono potpuno onemogućeno, a najčešće se javlja kod neuroloških i onkoloških pacijenata. Uzroci disfagije mogu biti razni, no najčešći su moždani udar, demencija, multipla skleroza, ali i starenje, pri čemu se gubi koordinacija tijekom akta gutanja - zaključila je prof. dr. sc. Poljaković.

Sve dodatne informacije o disfagiji dostupne su na www.disfagija.hr, na kojoj se nalaze brojni savjeti te recepti kako bi se pomoglo osobama s disfagijom poboljšati kvalitetu života. T.K.
Možda ste propustili...

BLAGODATI JEČMA POZNATE SU OD DAVNINA

Ječmena kaša najbolji je izbor za zdravi doručak

RANA DIJAGNOSTIKA JE OD IZNIMNE VAŽNOSTI

Loše držanje česta je pojava i zbog nedostatka kretanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BRONHITIS JE MOGUĆ U SVAKOJ ŽIVOTNOJ DOBI

Za dišne tegobe inhalacija i dovoljno toplih napitaka uz ljute čili papričice

2

RANA DIJAGNOSTIKA JE OD IZNIMNE VAŽNOSTI

Loše držanje česta je pojava i zbog nedostatka kretanja

3

BLAGODATI JEČMA POZNATE SU OD DAVNINA

Ječmena kaša najbolji je izbor za zdravi doručak