Regija
22. MANIFESTACIJA ''SVE SE ČAJE OKUPIŠE'' U IVANKOVU

Prikazana lepeza svadbenih običaja
Objavljeno 16. listopada, 2021.

IVANKOVO

Kulturno-umjetničko društvo ''Ivan Goran Kovačić'' Ivankovo organiziralo je 22. po redu manifestaciju “Sve se čaje okupiše”.

Ova tradicionalna manifestacija posvećena je očuvanju tradicijskih svadbenih običaja i nezamjenjivoj ulozi čaje na svadbi (čauša, prvi svat, čave, kapetana, oberšicera, vrtopicera, ovisno o tome kako se u pojedinom mjestu zove taj meštar svatovske ceremonije). Cilj joj je očuvanje i njegovanje slavonskih svatovskih običaja, posebice čaje, odnosno čauša ili kapetana.

Program manifestacije počeo je svečanim mimohodom, a završna svečanost održana je  na platou ispred sportske dvorane uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Prije ovogodišnjeg programa minutom šutnje odana je počast tragično preminulom članu KUD-a ''Ivan Goran Kovačić'' Ivankovo Tomislavu Cindriću.

Paško Mali Barunčić počeo je kao čajo još 1971.godine, a zadnji put je u toj ulozi bio ove godine 31. srpnja u Đurđancima.
- Cilj ove manifestacije svakako je očuvanje tradicije, jednostavno sačuvati običaje kako su se naši stari organizirali i zabavljali u svatovima. Čajo i sve ovo što smo danas predstavili  svodi se na svatovske običaje i želja je da ih prenesemo na mlađe naraštaje. Osnova svakog čaje je kapa koja je okićena obično dukatima i perjem. Svako selo ima nešto svoje, a za Ivankovo je simbolično da je to pero fazana. Ova manifestacija je postala zaštitni znak Općine Ivankovo, a po tome nas poznaju čak i po svijetu. Drago mi je što se to događa, stižu nam poruke potpore sa svih strana. Posebno bi mi bilo drago da se svi sretnemo sljedeće godine, a ja ću biti tu, dok me zdravlje bude služilo, istaknuo je Paško Barunčić, jedan od začetnika ove nadaleko poznate manifestacije.

Mirko Gorički iz KUD-a ''Moslavec'' iz Volodera pojasnio nam je da u njihovim mjestu nema čaje, nego je to ''prvi svat'' te nam je, između ostaloga, rekao: "Danas bi se to reklo prvi kum, taj prvi svat je odgovoran za sve, njegova riječ je prva i zadnja na svadbi. On vodi cijelu ceremoniju od odlaska po mladu, skidanja vijenca, pa sve do prikupljanja darova i darivanja. Dan počinje jako rano opsežnim pripremama kako bi sve ispalo onako kako se od prvog svata očekuje. Nošnja je specifična, na sebi imam gaće s rojtnama, rubača sa svilenim štrafom, lajbek, škrlak, ručnik koji ide u križ...".

Prema riječima Marka Miličevića, načelnika Općine Ivankovo, ničega ne bi bilo da nije Paška Barunčića kao i KUD-a ''Ivan Goran Kovačić'' koji su odlični organizatori manifestacije svih ovih godina.

U bogatom programu 22. manifestacije “Sve se čaje okupiše” sudjelovali su: KUD ''Moslavec'' Voloder, KUD ''Perkovčani'' Novi Perkovci, Ženska pjevačka skupina ''Ivankovke'', KUD ''Ivan Goran Kovačić'', a sve je završilo u pjesmi i veselju uz Šokačko kolo.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike