Novosti
ZLOUPORABA DROGE

Tranzitna zemlja za krijumčare
Objavljeno 16. listopada, 2021.
U prvih devet mjeseci 2021. prijavljeno je 1700 kaznenih djela zlouporabe droga, a najviše je zaplijenjeno marihuane, kokaina, amfetamina i kokaina, iznio je na raspravi u okviru Konferencije o budućnosti Europe, na temu "Sveobuhvatni pristup u suzbijanju kriminaliteta droga", ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ocijenio je da trendovi govore da u RH nije takva situacija kao u nekim drugim državama. ‘‘To nikako ne znači da smo izuzeti od te opasnosti, posebice jer smo pomorska zemlja, ali i tranzitno područje i poveznica između zemalja zapadne i jugoistočne Europe. Zato smo uspostavili Nacionalni sustav suzbijanja zlouporabe droga koji daje pozitivne rezultate", kazao je, dodajući da je policija 2020. podnijela prijave za oko 2900 kaznenih djela povezanih sa zlouporabom droga - 5,4 % ukupno prijavljenih kaznenih djela. Pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković ocjenjuje da je kod nas relativno stabilan trend ovisnika na liječenju. Kaže da su oko 80 % svih liječenih opijatski ovisnici i da se broj novih ovisnika u tretmanu smanjuje. ‘‘U RH nema epidemije ovisnosti o drogama, ali ima naznaka povećanja broja konzumenata", ističe Dražen Rastović iz MUP-ove Službe kriminaliteta droga.

Robert Fay iz EUROPOL-ovog odjela za droge, ustvrdio je da hrvatska policija bilježi uspješna kriminalistička istraživanja na međunarodnoj sceni. H


Dijana Pavlović
Možda ste propustili...