Novosti
SABOR IZABRAO NOVOG PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA

Dobronić: Jačanje pravnog reda i vraćanje povjerenja
Objavljeno 15. listopada, 2021.
Za Dobronićev izbor glasovalo je ukupno 120 zastupnika, a tri su bila protiv

Vrhovni sud očekivano je konačno dobio novog predsjednika - Sabor je na tu dužnost izabrao Radovana Dobronića. Za njegov izbor glasovalo je 120 zastupnika, tri su bila protiv. Dobronić će prisegnuti u ponedjeljak.



Tim izborom zaključena je višemjesečna kriza oko imenovanja na najvišu funkciju sudbene vlasti, koja je prazna od sredine srpnja, kad je istekao mandat Đuri Sessi, prethodnom predsjedniku Vrhovnoga suda. Predsjednika je dobilo i Državno izborno povjerenstvo (DIP), jer je predsjednik Vrhovnog suda ujedno i predsjednik DIP-a. Sabor je izabrao predsjednika Vrhovnog suda uz prethodno mišljenje Opće sjednice tog suda i saborskog Odbora za pravosuđe, a na prijedlog predsjednika RH. Izabran je na četiri godine i nakon isteka mandata može biti ponovo biran.

Nakon što je izabran, Dobronić je poslao priopćenje u kojem je ustvrdio da očekuje dobru suradnju sa sucima i Ministarstvom pravosuđa i uprave na zajedničkom poslu jačanja pravnog reda i povjerenja javnosti u rad pravosuđa. Pritom je zahvalio predsjedniku RH Zoranu Milanoviću, koji ga je predložio kao kandidata, i Hrvatskom saboru, koji mu je iskazao povjerenje za obnašanje te najviše dužnosti u okviru sudbene vlasti. "Također zahvaljujem hrvatskoj javnosti, koja mi je dala svoju podršku i povjerenje, bilo izravno bilo preko medija", istaknuo je, zahvalivši i medijima koji su pratili njegov rad.

Dobronić je također naglasio da očekuje dobru i konstruktivnu suradnju sa sucima Vrhovnog suda i sucima svih prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova te isto takvu suradnju s Ministarstvom pravosuđa i uprave na zajedničkom poslu jačanja pravnog reda i povjerenja javnosti u rad pravosuđa.

Saborski zastupnici su mu pak poručili kako tih 120 glasova nije bjanko-podrška, nego će njegov rad pratiti kroz izvješća koja će Saboru podnositi svake godine. "Mjerit ćemo ga po parametrima koje je sam naveo", rekao je Božo Petrov (Most), koji je, kao i drugi zastupnici, prije samog glasovanja ponovio zašto se odlučio za Dobronića i što od njega očekuje. "Ključno što očekujemo jest da se ubrzaju postupci, posebno oni koji su vezani uz političku korupciju", rekla je Sandra Benčić (Možemo), navevši kako je pravomoćna presuda za Fimi mediju pokazala što znači kad protekne puno vremena do pravomoćne presude.

Jedna od prvih čestitki stigla mu je od Udruge Franak, koja je ustvrdila kako je riječ o istaknutom sucu i pravniku, a njegov su izbor nazvali prilikom za privođenje kraju višedesetljetne destrukcije hrvatskog pravosuđa. "Ovaj put iz sjene je izišao istaknuti sudac i pravnik u pravom smislu tih riječi te nakon dugo vremena preuzeo ulogu koja mu pripada, pa sada konačno na čelu našeg najvišeg suda imamo osobu koja svojim pravnim entuzijazmom, znanjem i stručnošću zaslužuje to časno mjesto", ocijenili su, izrazivši uvjerenje kako će se sada i na drugim istaknutim mjestima u hrvatskom pravosuđu "početi pojavljivati suci od integriteta i neupitni istaknuti pravnici, što će omogućiti kraj erozije hrvatskog pravosuđa".


Dijana Pavlović
SUDAC OD 1996.
Dobronić, čija je obitelj podrijetlom iz Jelse na otoku Hvaru ali već tri generacije živi u Zagrebu, rođen je u Čakovcu, gdje su mu radili roditelji. U Zagrebu je završio Pravni fakultet, nakon kojega se zaposlio u Zagrebačkoj banci, Direkciji pravnih poslova. U Banci provodi sedam i pol godina, a, između ostaloga, vodio je Odjel pravnih poslova za devizno poslovanje. Potom odlazi za načelnika pravnog, kadrovskog i općeg odjela Državne direkcije za robne rezerve. Karijeru nastavlja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, gdje 1. ožujka 1996. počinje raditi kao sudac. U to vrijeme polaže sve ispite na poslijediplomskom studiju iz trgovačkog prava, a u prosincu 1998. obranio je magistarski rad. Široj javnosti Dobronić je poznat kao sudac koji je u slučaju "švicarac" presudio u korist brojnih malih štediša.

Možda ste propustili...