Osijek
MEĐUNARODNI DAN SLIJEPIH OSOBA - DAN BIJELOGA ŠTAPA

Karla Ilin (11): Ne mogu ni zamisliti kako je to kada ne vidiš svijet oko sebe
Objavljeno 16. listopada, 2021.

Desetci mladih, među kojima su bili i učenici osnovnih škola, krenuli su u petak u šetnju s povezom preko očiju u znak podrške slabovidnim i slijepim osobama na Međunarodni dan slijepih - Dan bijeloga štapa. Povorku su predvodili članovi ŠUS-a “Svjetlost” čiji predsjednik Stojan Bjelajac hvali njihovu veliku hrabrost unatrag 11 godina, a tijekom kojih, bez obzira na vremenske uvjete, mladi šećući se s povezom preko očiju pokušavaju shvatiti u kakvoj se situaciji nalaze slijepe osobe. Da im nije lako, potvrdila nam je Karla Ilin, učenica 5.b razreda Osnovne škole Antuna Mihanovića.



- Ne mogu ni zamisliti kako je to kad cijelo vrijeme ne vidiš svijet oko sebe. Nije mi ugodno i ne bih voljela da drugima bude ovako kako je meni sada - rekla je Karla u čijem su društvu na Trgu Ante Starčevića bile mnoge slabovidne i slijepe osobe. Jedan od njih je i Nikola Ristić, koji kaže da se u Osijeku ipak ne kreće sam jer ne poznaje ulice, a pomoć drugih potrebna mu je upravo u nepoznatome prostoru. Tu je i pandemija, kaže, koja je još više zatvorila osobe oštećena vida ili one koje uopće ne vide.

No da se to itekako može promijeniti mišljenje je i predsjednika ŠUS-a “Svjetlost”, koji kaže da se ovom akcijom ruše barijere u ljudskim glavama, dok je arhitektonske lako riješiti. Na upit kakva je situacija o tome pitanju, Bjelajac kaže da je puno toga u gradu napravljeno, poput taktilnih traka i zvučnih semafora, a da će toga biti još, potvrdio je i Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.

- Sa slijepim i slabovidnim osobama zajednički radimo ne samo na današnji dan, ali ovaj dan idealna je prilika da se upozori na probleme kretanja, sigurnosti i sve mogućnosti i dostupnosti, a što je najvažnija potreba slijepih osoba. U Programu pristupačnosti i izjednačavanja mogućnosti Grad Osijek svake godine uklanja arhitektonske barijere, a prilikom obnove ugrađuju se i ozvučuju semafori – rekao je Kristić, dodavši da dugoročno treba raditi kako bi se zajednički osigurala jednaka pristupačnost i ravnopravnost osobama s invaliditetom u gradu Osijeku.

Da potporu, ali i pokroviteljstvo Grada Osijeka, ali i potporu Osječko-baranjske županije imaju, potvrđuje i Bjelajac, naglasivši da se akcija “Prošetajmo zajedno” provodi u suradnji sa suradničkim udrugama te učenicima koji ih itekako podupiru, a što su pokazali i u petak držeći se za ruke uz povez preko očiju i krećući se (ne)sigurno ulicama centra grada.



Marija Mihelić
Već neko vrijeme 55 članova ŠUS-a “Svjetlost” preko EU socijalnog fonda koristi usluge videćih pratitelja

Najčitanije iz rubrike