Crna kronika
NIJE BIO NA ZAVODU ZA ZAPOŠLJAVANJE

Mora vratiti 9400 kuna od "socijale"
Objavljeno 16. listopada, 2021.
Ž.Š. s novogradiškog područja, mora vratiti 9.416,35 kuna socijalne pomoći Republici Hrvatskoj, jer nije javio Centru za socijalnu skrb da je brisan sa Zavoda za zapošljavanje. Uz to što mora vratiti socijalu sa zateznim kamatama, državi mora nadoknaditi troškove parničnog postupka u iznosu od 2250 kuna, također s kamatama, iako i dalje nema nikakvih prihoda te živi u prostoru u kojem nema ni vode.

Na Općinskom sudu Slavonski Brod, Stalna služba u Novoj Gradiški, u petak je nepravomoćno osuđen jer ga je država tužila da je kao korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu ostvario pravo na zajamčenu minimalnu naknadu u iznosu od 800 kuna mjesečno, počevši od 1. travnja 2014. godine. U postupku preispitivanja uvjeta za korištenje priznatog prava na zajamčenu minimalnu naknadu, koji je Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška vodio prema službenoj dužnosti, utvrđeno je kako Ž.Š. nije imao pravo na zajamčenu minimalnu naknadu od 7. listopada 2019. pa nadalje, budući da u tom razdoblju nije bio prijavljen na Zavodu za zapošljavanje, a o tome nije izvijestio nadležni Centar za socijalnu skrb. Zbog navedenoga mu je, prema Zakonu o socijalnoj skrbi, prestalo pravo na zajamčenu minimalnu naknadu s danom promijenjenih okolnosti.

Tijekom sudskog postupka utvrđeno je da je tuženik bio korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu u iznosu od 800 kuna mjesečno. Međutim, isti je brisan kao nezaposlena osoba iz evidencije Zavoda za zapošljavanje s danom 7. listopada 2019., pa mu za razdoblje od toga datuma pa do 21.1. 2021., ne pripada to pravo, a što je utvrđeno i rješenjem Centra za socijalnu skrb od 28.9.2020. Tuženik je dostavio odgovor na tužbu 27. rujna ove godine navodeći kako je svjestan pogreške te se obratio Centru za socijalnu skrb po njihovom dopisu radi preispitivanja prava na isplaćivanu naknadu. Isticao je svoju tešku materijalnu situaciju te da živi u stambenom prostoru bez kupaonice i vode te da Centar nije došao utvrditi njegovo imovno stanje. Dodao je kako je nezaposlen i bez primanja te nema mogućnost vraćanja spomenutog iznosa. Međutim, sud njegove navode nije prihvatio.

- Tuženika ne opravdava okolnost što je lošeg imovnog stanja i što nema stalnih novčanih primanja. Činjenica je da je primio nepripadajući iznos na ime zajamčene minimalne naknade u iznosu od 9419,35 kuna na temelju rješenja, odnosno osnove koja je kasnije otpala - navodi se u obrazloženju nepravomoćne presude. S.Lacić
Optuženi se branio kako je nezaposlen

i nema mogućnost vraćanja novca

2250

kuna iznose troškovi

parničnog postupka koje također Ž.Š. mora platiti

Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

Najčitanije iz rubrike