Regija
UZ MEĐUNARODNI DAN SEOSKIH ŽENA

Život na selu danas je
dobar, djeluje terapijski
Objavljeno 16. listopada, 2021.
O svojim iskustvima srednjoškolcima su u ECBB-u govorile dvije žene životom i radom vezane uz selo - Iris Rusan i Eva Balatinac
BELI MANASTIRPrvi put u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine obilježen je 15. listopada - Međunarodni dan seoskih žena.Učenicima Druge srednje škole predstavile su se Iris Rusan i Eva Balatinac. Jedna je suvremena mlada žena i majka, a druga tradicionalna, nešto starija žena, zaljubljenica u baranjsku tradiciju i običaje. Zajednički nazivnik objema je život na selu.

Neprocjenjivo dvorište


- Moja se obitelj bavi turizmom, a u Belom Manastiru imam kozmetički salon. Živimo u Luču, samo nekoliko kilometara udaljenom od prvog gradskog središta, Belog Manastira. U Luču smo nedavno otvorili apartman, a nešto prije toga i prostor za terapijsko jahanje jer imamo konje, ali i patuljaste koze - govori Iris Rusan, koja je prije dvije godine osvojila naslov Miss mama Hrvatske. Zahvaljujući blizini Luča i Belog Manastira, ali i Osijeka, do kojega se može stići za dvadesetak minuta, u gradu je svakodnevno. Nije joj problem, kaže, uz pomoć supruga, spojiti redovite kućne obveze i svakodnevni odlazak na posao, dakako, uz skrb za dvije kćeri - jednu učenicu šestog razreda osnovne, a drugu učenicu drugog razreda srednje škole.

- Kada sve skupa zbrojim i oduzmem, na selu mi je ipak ljepše. Volim cvijeće, životinje, prirodu i boravak na dvorištu. Sve skupa me smiruje, za razliku od boravka u zatvorenoj sredini, uz televizor, mobitel i internet. I kada odlazimo na godišnji odmor, primjerice, odmorim se tek onda kada se vratim kući, što posve dovoljno govori o mojoj usporedbi života u gradu i selu, to više što sam dio života provela u urbanoj sredini - kaže.

Slično govori i nešto starija Eva Balatinac, čuvarica tradicije iz baranjskog sela Gajića. Kaže kako se život na selu danas promijenio u usporedbi s prijašnjim vremenima, među ostalim i stoga što je velik broj žena emancipiran, vozi automobile i često odlazi u urbane sredine.

Bez stigme


- Sigurno je da nemamo sve sadržaje kakvi postoje u gradovima, ali to se može nadoknaditi odlascima u bliža gradska središta. Tradiciju nastojimo očuvati preko KUD-ova i različitih radionica. Mladima mogu poručiti da je danas lijepo biti žena na selu - naglašava Eva Balatinac.

Obilježavanje Međunarodnog dana seoskih žena na nesvakidašnji, zanimljiv način osmislila je Ena Sabolek Šipoš, profesorica hrvatskog jezika u Drugoj srednjoj školi Beli Manastir.

- Nadam se da će današnje predavanje mojim učenicima, posebice učenicama, od kojih velik broj živi u ruralnoj sredini, poslužiti kao motivacija i određeni poticaj kako bi shvatili da nije sramota živjeti u ruralnoj sredini - istaknula je Sabolek Šipoš.Ivica Getto
mobilnost
GRADOVI SU BLIZU I SVI SADRŽAJI DOSTUPNI

Žele afirmirati život u ruralnoj sredini
Kako ističe Jasmina Doboš, voditeljica Etnološkog centra baranjske baštine, Međunarodni dan seoskih žena obilježen je prvi put u Belom Manastiru, ali i u Baranji. Cilj im je, nastavlja, afirmirati žene koje žive u ruralnim sredinama, pa kroz priču nastoje mladima prenijeti ljubav prema selu, odnosno ruralnoj sredini. “U Baranji, koja je, globalno gledajući, ruralna sredina, lijepo se može živjeti, pa stoga ne treba nikamo odlaziti”, kaže Doboš, pojasnivši da su pozvali jednu stariju i jednu mlađu ženu kako bi učenici čuli iskustva iz dviju različitih perspektiva.

Možda ste propustili...

SLOBODNO VRIJEME KORISTE ZA DRUGE

Riječki bajkeri darovima djeci izmamili osmijehe

OPĆINSKO VIJEĆE ĐURĐENOVAC IZABRALO

Socijalno vijeće i povjerenstva

BOŽIĆNO RUHO NA TRGU KRALJA TOMISLAVA

Obitelj Gagulić darovala je šest metara visok bor

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KLJUČEVI GRABOVAČKE MRTVAČNICE NEDOSTUPNI

Pokojnika su iz Grabovca morali voziti u Beli Manastir

2

DOBIVENA GRAĐEVINSKA DOZVOLA

Regionalne će klaonice podići i prodaju i cijenu

3

STIŽE POMOĆ ZA OCA I DVA SINA

Priča o siromašnoj obitelji Horvat dirnula je ljude dobrog srca