Svijet
NAPAD NA DŽAMIJU U KANDAHARU

Više desetaka mrtvih i ranjenih
Objavljeno 16. listopada, 2021.
Najmanje 33 osobe su poginule, a 73 ih je ranjeno u velikoj eksploziji u šijitskoj džamiji u petak u Kandaharu na jugu Afganistana.

Lokalni novinar je za Reuters kazao da očevidci govore o tri napadača samoubojice, od kojih se jedan raznio na ulazu u džamiju, a ostala dvojica su detonirala eksploziv unutar džamije. Dužnosnik Kari Sajed Hosti kazao je da vlasti prikupljaju podatke o eksploziji koja se dogodila nekoliko dana nakon bombaškog napada Islamske države, također u šijitskoj džamiji, u sjevernom gradu Kunduzu.

IS je ekstremistička islamska sunitska skupina, a sunitima pripadaju i talibani koji su nedavno preuzeli vlast u Afganistanu nakon povlačenja snaga NATO-a predvođenih SAD-om. "Stanje je uistinu vrlo loše. Bolnica Mirwais poziva mlade ljudi da doniraju krv", rekao je afganistanski novinar. Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju velik broj mrtvih i ranjenih na krvlju prekrivenom podu džamije Imam Bargah. Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Sajed Hosti rekao je da vladajući talibani prikupljaju sve moguće podatke o samoubilačkom napadu.

Sunitski borci IS-a redovito napadaju šijitske muslimane. Talibani su nakon dolaska na vlast obećali da će štititi sve etničke skupine i pripadnike ostalih vjerskih sljedbi. Veleposlanstvo Irana, najveće šijitske sile u regiji, izrazilo je očekivanje da talibani poduzmu odlučne akcije protiv terorističkih napada. Najnoviji napadi dodatno pogoršavaju sigurnosnu situaciju u Afganistanu, zemlji koja je u raljama ekonomske i humanitarne krize.

U Afganistanu već dulje vrijeme djeluje ogranak IS-a - Islamska država Khorasan (ISK). ISK je zaredao napade nakon talibanske pobjede nad vladom u Kabulu. Većina šijita u Afganistanu pripadnici su Hazara, etničke skupine koja govori perzijskim jezikom, a talibani govore paštunskim. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike