Novosti
EDUKACIJSKI CENTAR "PODRAVLJE"

Djecu učiti čuvanju bioraznolikosti, ali i o opasnosti od mina
Objavljeno 16. listopada, 2021.
U planu je i projekt vodenog tramvaja kojim bi se transferirali turisti s kruzera do pristaništa na Dravi

U sklopu projekta Naturavita i midterm konferencije pod nazivom "Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji - Naturavita", ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Damir Trut u petak je u osječkom Podravlju svečano otvorio Edukacijsko-posjetiteljski centar "Podravlje". Riječ je o lugarnici, šumskoj kući koja se nalazila na samoj crti bojišnice i koja je tijekom Domovinskog rata potpuno uništena.



Edukacija


U njezinu obnovu i opremanje uloženo je 3,2 milijuna kuna, a Edukacijsko-posjetiteljski centar "Podravlje" služit će za obrazovanje, prije svega školske djece i mladih, o potrebi očuvanja ekosustava i bioraznolikosti, ali i o opasnosti od mina.

- Ravnateljstvo Civilne zaštite zajedno sa svojim partnerima u okviru projekta završilo je razminiravanje još u veljači prošle godine, pri čemu je razminirano oko 25 četvornih kilometara površina vrijednosti oko 250 milijuna kuna - podsjetio je Trut, dodajući kako je do sada utrošeno 178 milijuna eura europskih sredstava za razminiranje u našoj zemlji.

- Oko 23 četvorna kilometra površina ostalo je nerazminirano na području Osječko-baranjske županije, a riječ je većinom o šumskim područjima i mislim da ćemo to u idućih godinu ili dvije uspjeti i očistiti. U novom programskom financijskom razdoblju 2021. - 2027. predviđeno je 110 milijuna eura kojim bi se, uz ostala sredstva iz nacionalnog proračuna razminiralo kompletno minski onečišćeno područje Hrvatske, što znači 220 kvadratnih kilometara. To bi trebalo biti učinjeno do konca 2026. godine - najavio je Trut. Naglasio je da je Edukacijski centar zajednički projekt Ravnateljstva i Hrvatskih šuma te da će se u tako obnovljenom i opremljenom objektu održavati različite edukacije djece i mladih o opasnostima od mina.

Važnost ekosustava


Krešimir Žagar, direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma, rekao je da je projekt Naturavita najveći projekt u kojemu sudjeluju Hrvatske šume, vrijedan gotovo 50 milijuna eura te da se u ovom trenutku nalazi na polovini njegova trajanja.

- Prvi aspekt projekta je razminiravanje, dok je drugi aspekt obnova i zamjena stranih vrsta drveća s domaćim - topolama, vrbama, jasenom i hrastom na približno tisuću hektara površina. Do sada je odrađeno 60 posto. Treći aspekt, ali jednako važan, jest onaj edukacijski, koji će se provoditi u Centru i gdje će do kraja trajanja projekta biti održano 115 radionica s učenicima osnovnih škola, studentima, stručnjacima i znanstvenicima. To će biti mjesto susreta ljudi koji će razmjenjivati znanja i iskustva o bioraznolikosti i važnosti svih ekosustava, šumskih i močvarnih, pogotovo u situaciji pandemija i klimatskih promjena kada je iznimno važno pokazati koliko je važno i nemjerljivo očuvati takve sustave - zaključio je Žagar.

Izaslanik župana Ivana Anušića i ravnatelj JU Agencije za upravljanje zaštićenim područjima OBŽ-a Davor Mikulić, najavio je da će ovo biti nova destinacija na kojoj Agencija planira razvijati nove programe očuvanja krajobrazne biološke raznolikosti, održivi razvoj i korištenje prirodnih resursa.

- Na rijeci Dravi nominirali smo projekt pristaništa, želimo potaknuti i drugi, a to bi bio vodeni tramvaj kojim bismo u prvom redu transferirali turiste s kruzera i posjetitelje do tog pristaništa. Da im pružimo jedan drugačiji i atraktivniji način dolaska u Baranju - kazao je Mikulić.



Tomislav Prusina
CENTAR JE ENERGETSKI NEOVISAN OBJEKT
Centar Podravlje projektiran je da bude energetski neovisan. Ima svoju solarnu elektranu od 10 Kw te solarne kolektore za pripremu tople vode. Grijanje objekta tijekom hladnijih mjeseci riješeno je ekološki prihvatljivim grijanjem na pelete. Kako je objekt udaljen od zadnjih kuća u naselju Podravlje nema priključak na vodoopskrbnu mrežu, nego ima bunar. Obradom sirove vode u strojarnici objekta dobiva se pitka i sanitarna voda. Otpadne vode prerađuju se u biološkom pročistaču.

Možda ste propustili...