Regija
VIJEĆNICI JEDNOGLASNI

Valpovo kupuje kuću Takačevih
Objavljeno 16. listopada, 2021.
Derutna zgrada na trgu postat će dio priče o Katančićevoj kulturnoj ostavštini ili Muzej piva
VALPOVO



Valpovački gradski vijećnici na posljednjoj su sjednici jednoglasno podržali kupnju zgrade obitelji Takač u središtu grada. Riječ je o zapuštenom objektu koji je preventivno zaštićeno dobro i dio je kulturne baštine grada čija je vrijednost procijenjena na 244.000 kuna. Plan je zgradu rekonstruirati, uz prijavu na natječaj fondova EU-a, i uklopiti u projekt "Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića", ili pak u nju smjestiti Muzej piva, budući da je upravo u Valpovu još 1723. godine bilo prvo postrojenje za proizvodnju piva nabavljeno iz Beča, o čemu postoje i povijesni zapisi zajedno s količinama piva u to vrijeme proizvedenim u Valpovu.



Kako je izvijestio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti Marko Vuksanić, predradnje za kupoprodaju počele su još početkom prošle godine. Stupili su u kontakt s vlasnicom Ines Takač iz Osijeka te u suradnji s ovlaštenim sudskim vještakom Gordanom Kaluđer zatražili procjenbeni elaborat tržišne vrijednosti ove nekretnine površine veće od 400 četvornih metara. U siječnju ove godine vlasnica je uputila gradonačelniku Matku Šutalu službeno pismo namjere za prodaju nekretnine po cijeni od 244.000 kuna sukladno procjeni. Grad je taj iznos već ukalkulirao u proračun, no bilo je potrebno da se o investiciji pozitivno očituje i Gradsko vijeće.

Potez gradske uprave pozdravio je i poznati istraživač lokalne povijesti Stjepan Najman. Riječ je o objektu s kraja 19., ili početka 20. stoljeća, koji je u vrijeme gradnje bio jedan od reprezentativnijih stambenih objekata u središtu grada. Kuću je u miraz dobila kćerka jedinica poznatog valpovačkog trgovca Fischera, koji je u nekadašnjoj Sloginoj trgovini u središtu grada zajedno sa svojim poslovnim partnerom svojedobno držao uglednu prodavaonicu Garai&Fischer. U braku s Takačem, Fischerova je kći rodila tri kćerke, od kojih je najmlađa Ines Takač. U toj je kući sve do smrti boravila njezina majka.


Lidija Aničić
Odlični projekti
"Kupnju kuće obitelji Takač smatram jako dobrim potezom, to više što će se njezinom obnovom zadržati postojeća stara gradska jezgra ljevkastog oblika, a koja se s godinama devastirala. Posebno me raduju svrhe u koje se kuća planira prenamijeniti, bez obzira na to koja se odabere. Valpovo je zaslužilo i ilustraciju građanskog života iz vremena Katančića, ali i Muzej piva", poručio je Najman.

Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

Najčitanije iz rubrike