Zdravlje
OBRIŠITE BORE

Mladolikost čuvajte orašastim plodovima, kurkumom, narom...
Objavljeno 16. listopada, 2021.
Postoje namirnice koje dokazano "brišu bore", ali i osnažuju organizam iznutra i na taj vas način održavaju mladima, čak i kako godine prolaze. Starenje je rezultat djelovanja slobodnih radikala, odnosno oksidativnog stresa. Što je on veći, postajete podložniji degenerativnim bolestima poput demencije, raka i drugih kroničnih bolesti. Zdrava hrana suzbija i smanjuje oksidativni stres. Orašasti plodovi čuvaju zdravlje srca i štite vas od raka i kroničnih bolesti, poput dijabetesa, a kod starijih osoba usporavaju propadanje moždanih stanica. Smokva obiluje zdravim flavonoidima i polifenolima, pravim čuvarima zdravlja i dobrog izgleda. Sadrži dijetalna vlakna, pektine te druge nutrijente koji pomažu probavi i eliminaciji otpadnih tvari iz organizma. Borovnice su jako zdrave, osobito one šumske. Obiluju antioksidansima koji sprečavaju oštećenje stanica izazvano pretjeranim izlaganjem suncu i emotivnim stresom. Antocijanini, koji borovnicama daju zagasitu tamnoplavu boju, potiču i proizvodnju hormona dopamina u mozgu, koji je zaslužan za dobro raspoloženje i pamćenje. Izuzetno zdrave i pune antioksidansa su i jagode, višnje, trešnje, maline…

Nar obiluje vitaminom C, koji, osim što je zaštitnik zdravlja, također štiti kožu od štetnih učinaka sunca. Sok dobiven od zrna nara bogat je elagičnom kiselinom, koja izvrsno štiti od oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala. Nar sadrži i punikalagin - spoj koji ima triput snažnije antioksidativno djelovanje nego što ga imaju crno vino i zeleni čaj. Pomaže organizmu da sačuva kolagen, protein koji se sa starenjem gubi. Špinat sadrži snažne fitonutrijente i antioksidativne tvari koje čuvaju kožu od oštećenja izazvanih suncem. Špinat sadrži beta-karoten i lutein, koji poboljšavaju elastičnost kože. Slično djelovanje ima i ostalo zeleno lisnato povrće, poput kelja, stoga i njega što češće konzumirajte. Brokula obiluje vitaminom C, koji usporava nastanak bora te čini kožu čvrstom i zategnutom. Sadrži i zdrave proteine, kalcij, koji gradi snažne kosti, vitamine A i K, vlakna, lignane, koji čuvaju od raka i srčanih bolesti, fitoestrogen, koji pomaže očuvanju moždanih funkcija, te sulforafan, koji pomaže organizmu da se oslobodi toksina.

Kurkuma slovi kao izuzetna ljekovita biljka s antiage učinkom. Ona ima protuupalna, antimikrobna, antioksidativna i antikancerogena svojstva, zahvaljujući čemu pruža kompletnu zaštitu od negativnih učinaka starenja. T.K.
Starenje je rezultat djelovanja slobodnih radikala, odnosno

oksidativnog stresa

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike