Magazin
TJEDNI OSVRT

Penava - Raštimana marioneta u rukama zaigranih igrača
Objavljeno 16. listopada, 2021.

Kontroverzni vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, nekoć HDZ-ovac pa “nezavisni”, a od prije mjesec dana i član Domovinskog pokreta, munjevitom brzinom postao je i novim predsjednikom te burno raspadnute, desne stranke. Za neke je to iznenađenje, ali zapravo i nije, jer nekarizmatični Penava i neće voditi DP, budući da će iz sjene sve konce vući veći, jači i lukaviji igrači, a na njemu će biti samo ideološke tlapnje, najviše oko pitanja srpske nacionalne manjine. Za ostalo će biti tek marioneta, pa se nitko baš i nije otimao za tu nezahvalnu poziciju.



Sve to potvrđuje i činjenica što je, prošle subote na izvanrednom saboru stranke, bio jedini kandidat za tu čelnu poziciju, a izabran je jednoglasno, glasovima 133 nazočna člana stranke i time naslijedio Miroslava Škoru. U svom je nesuvislom, a najmanje originalnom nastupnom govoru, koji kao “inauguracijski” sadržajno nije ponudio ništa, poručio ukratko da prihvaća izazov kako bi Hrvatsku “vratio od onih koju su je oteli”, ne pojasnivši od koga, unutarnjih ili vanjskih neprijatelja. I to bi od njegova programa sažeto bilo sve. Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je: “Domovinski pokret će nastaviti, neće biti pokret, nego pokretić, pokretuljak.” Jer osim Penavina izbora izmijenjen je samo i tekst stranačkog Statuta iz kojeg je izletjela himna stranke, Škorina pjesma “Vrijedilo je”. Nadalje, Penava se u jednom od prvih intervjua podcjenjivački osvrnuo i na bivše stranačko članstvo rekavši: “Iz stranke su otišli slabi, podložni nedobronamjernim utjecajima i koji ne razmišljaju svojom glavom.” Stoga je s pravom primijećeno da će izborom ratobornog profesora kineziologije za predsjednika, Domovinski pokret postati glasna, ali marginalna stranka. Jer i njegova retorika privlači samo najekstremniji sloj birača. Sve u svemu, DP će ubuduće, prema predviđanjima, bauljati uz potporu od samo 5-6 posto biračkog tijela, kojeg očigledno Penava baš previše i ne cijeni.

Zato se smisleno pitati – što iduće možemo očekivati? Možda je najbolji odgovor nedavno dao premijer Andrej Plenković, osvrnuvši se i na Penavinu izjavu u kojoj je kazao da postoji dogovor između HDZ-a i SDSS-a oko provedbe popisa stanovništva u Vukovaru te da očekuje manipulacije podacima. “Količina nebuloza koju oporbeni političari puštaju u eter je ispod razina normalnog racija. Imate popis koji će se održati po zakonu. Dizati tu međunacionalnu tenziju je krivo, netočno, nisko, bez veze”, isprdao se i Plenković.


Damir Gregorović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike