Magazin
VELEPOSLANIKOV IZBOR

Orwell nije fikcija, Orwell je stvarnost
Objavljeno 16. listopada, 2021.
Svi naši mrakovi: "Okretaj ključa", novi roman Ruth Ware

Nije jednostavno prepoznati zlo. Ono se na početku uvijek vješto kamuflira. Tako i u ovome novome romanu Ruth Ware "Okretaj ključa" (Mozaik knjiga, 2021.), britanske autorice psiholoških romana [1] na početku sve djeluje i više nego idilično. Rowan Caine, junakinja romana, prijavila se na natječaj za au pair dadilju, i dolazi na imanje Heatherbrae [2] u Škotskom visočju.



Isprva Rowan biva oduševljena naizgled savršenom obitelji te vrlo velebnim zdanjem "pametne" kuće u kojoj se prožimaju raznorazni vrhunci moderne tehnologije. I sve bi to uistinu bilo lijepo i simpatično, ali takva tehnologija ima i svoje naličje. Naime, njezin smisao sastoji se u tome da vam u potpunosti ukine svaku privatnost, sve se vidi, sve se čuje, ništa nije moguće sakriti. U svakome trenutku "Veliki brat" vas promatra, prati svaki vaš korak, imate osjećaj da su mu dostupne čak i vaše vlastite misli [3]. Umjesto idile, mladu dadilju čeka pravi pakao koji će završiti ubojstvom jedne od djevojčica o kojima se ona trebala brinuti. Štoviše, Rowan je optužena da je ona počinila to ubojstvo. I dok čeka suđenje, Rowan će iz zatvora pisati pisma izvjesnom gospodinu Wrexhamu, sucu koji vodi njezin slučaj. U tim će pismima pokušati, i sebi i njemu, objasniti što se zapravo na tom "idiličnom imanju", u toj "pametnoj kući", naravno, na osami, kojom se upravlja preko aplikacije "Happy" (sic!), dogodilo, kako je došlo do te tragedije, smrti male djevojčice.

Stoji ocjena onih kritičara koji smatraju da se u ovome romanu, intrigantnom trileru, Ruth Ware referira na roman Henryja Jamesa "Okretaj zavrtnja". Naime, i u tom romanu, objavljenom 1898. godine, imamo sličnu priču, i ovdje se pojavljuje guvernanta/dadilja kojoj njezini štićenici, Miles i Flora, počinju praviti probleme. I ta su djeca opsjednuta pričama o duhovima. No, za razliku od ovoga kultnog djela H. Jamesa, u kojem osjećaj nelagode stvara zastrašujuća gotička atmosfera, svijeta fantastike i nevjerojatnog, u romanu "Okretaj ključa" taj osjećaj proizvodi moderna, digitalna tehnologija koja savršeno funkcionira u jednoj starinskoj kući… I tu prestaje svaka razlika, tamo gotika, ovdje moderna tehnologija! Sve ostalo je, manje-više, isto - i jedna i druga junakinja, mlade žene, suočile su se s nepoznatim, sa složenim životnim situacijama, sa silama na koje ne mogu djelovati. I ono što se mora priznati jest to da je Ruth Ware pravi majstor u stvaranju tih iznimno nelagodnih osjećaja. A isto tako mora se reći da uopće nije jednostavno istu, ili vrlo sličnu temu, već pet puta tako uspješno varirati! U ovome se romanu susrećemo s bračnim parom ekscentričnih i bogatih arhitekata, njihovom čudnom djecom, djevojčicama od kojih će jedna biti ubijena, "pametnom kućom", tajanstvenim vrtom, obveznom poslugom koja i nije baš prijateljski nastrojena prema novoj dadilji, pričama o bivšim dadiljama, škripom koraka usred noći, gubljenja razuma u nekim situacijama, problemi s pamćenjem, nesigurnost u donošenju odluka…

I, naravno, priča će završiti, u najmanju ruku, neočekivanim krajem koji, iz poznatih razloga, nikako ne smijem otkriti, ali koji se na najbolji mogući način u potpunosti uklapa u ovu neobičnu priču. Ako želim biti iskren, onda moram zaključiti da je završetak ovoga romana itekako logičan i da je morao biti upravo takav! Autoričinu konzekventnost u vođenju priče treba respektirati, ali jednako tako čitatelji bi trebali provjeriti i ovu moju fanovsku konstataciju...



Zlatko Kramarić
Romani mračne atmosfere
[1] Roman “Okretaj ključa” već je peti roman ove autorice preveden na hrvatski jezik. Svi prethodni naslovi bili su recenzirani u Magazinu. I u svim tim romanima dominira “mračna atmosfera” praćena nelagodnim, klaustrofobičnim osjećajima.

[2] “Sve je izgledalo kao na nekoj sentimentalnoj starinskoj ilustraciji, podsjetilo me na nostalgijom natopljene fotografije s blistavim zvijezdama na kutijama slagalica koje je voljela moja baka”.

[3] O fenomenu “Veliki brat vas gleda” vidjeti knjigu slovenskog antropologa D. Podjeda, “Sve te oči” (XX vek, Beograd, 2020.). I o toj sam knjizi nedavno pisao u Magazinu Glasa Slavonije.

O autorici...
Ruth Ware prepoznata je britanska autorica psiholoških romana, krimića i trilera. Jedna je od najpoznatijih britanskih autorica u navedenim žanrovima. Protagonistice romana Ruth Ware najčešće su naizgled obične žene koje se iznenada pronalaze u složenim životnim situacijama, suočene s nekom vrstom zločina. Njezini romani prevode se na mnoštvo stranih jezika, a do sada su na hrvatski prevedeni “Igra laži”, “Smrt gospođe Westway”, “U mračnoj, mračnoj šumi”, “Žena u kabini 10”. Knjiga “Okretaj ključa” peti je triler Ruth Ware preveden na hrvatski jezik u izdanju Mozaika knjiga iz Zagreba.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim