Novosti
JOŠ NIŠTA OD UBLAŽAVANJA EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

Prvom dozom cijepljeno je 55 posto odraslih, sve manje odbijanja testiranja
Objavljeno 14. listopada, 2021.

Državni tajnik Tomislav Dulibić izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade kako je, zaključno s 13. listopada, u Hrvatskoj utrošeno 3.533.116 doza cjepiva, a prvom dozom cijepljeno je 55 posto odraslog stanovništva. Obuhvat među zdravstvenim radnicima premašio je 73 posto. U drugom tjednu primjene digitalnih EU COVID potvrda u zdravstvenom sustavu, među zaposlenicima je zabilježen 41 pozitivan nalaz. Ravnateljstva bolnica izvještavaju da gotovo više nema djelatnika bez COVID potvrde koji se istodobno odbijaju testirati, rekao je Dulibić.U proteklih tjedan dana bolnice su zaprimile 638 pacijenata, a na bolničkom liječenju trenutačno je 871 osoba. Na respiratoru su 122 pacijenata, a kontinuirano raste broj onih koji trebaju intenzivno liječenje. Udjel hospitaliziranih na respiratoru dosegnuo je 15 posto. Patronažne sestre proteklog su tjedna kontaktirale 3783 necijepljene osobe, među kojima se 25 posto njih odlučilo cijepiti. "I dalje bilježimo rast broja novozaraženih te istodobno blagi pad broja cijepljenih prvom dozom. Uzlazna epidemiološka krivulja rast će onoliko dugo koliko dio građana bude pronalazio razloge za necijepljenje i nepoštivanje mjera", kazao je Dulibić i pozvao na cijepljenje sve koji to nisu učinili.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako je od prošle sjednice Vlade Nacionalni stožer civilne zaštite donio pet novih odluka. Stožer je odlukama, koje vrijede do 31. listopada, produljio primjenu mjera koje se odnose na ograničavanje okupljanja, korištenje zaštitnih maski za lice, rad trgovina, javni prijevoz te privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza. "Do ublažavanja ili ukidanja nekih od epidemioloških mjera može doći samo ako svi zajedno djelotvornije utječemo na ograničavanje učinaka epidemije, što se najbolje može postići ako proširimo obuhvat cijepljenja i pridržavamo se mjera", kazao je Božinović.

Na novoj karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, objavljenoj u četvrtak, Hrvatska je ostala nepromijenjena - Zagreb je tamnocrven, a ostale županije su crvene. Žarišta zaraze na europskom kontinentu pomaknula su se na istok, budući da su tamnocrvenom bojom, koja označava najveći broj novih zaraza u zadnjih 14 dana, označene i Slovenija, baltičke zemlje i Rumunjska te dijelovi Bugarske, Grčke i Slovačke. Nijedna zemlja nije u potpunosti u zelenome, ali tom su bojom ovaj tjedan označeni veliki dijelovi Francuske, Španjolske, Italije, Danske, Poljske i Češke te neke regije u Švedskoj i Norveškoj. Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75 do 200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500. H
OBŽ: 90 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE
U Hrvatskoj je u zadnjih 24 sata zabilježen 1851 novi slučaj zaraze koronavirusom na 9484 testiranih, a umrlo je 18 osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. U Osječko-baranjskoj županiji u 24 sata zabilježeno je 90 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Svoje uzorke na obradu dale su 602 osobe. Zaraženi imaju prebivališta u Osijeku (34), Đakovu (11), Našicama (osam), Belom Manastiru (dva), i Valpovu (jedan) te općinama Čepinu (šest), Dardi (pet), Koški (četiri), Đurđenovcu i Podgoraču (po tri), Bizovcu, Jagodnjaku i Vladislavcima (po dva) te Feričancima, Viljevu, Ernestinovu, Magadenovcu, Punitovcima, Semeljcima i Bilju (po jedan). Kako je u četvrtak izvijestio Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije, na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek zbog bolesti COVID-19 je 41 pacijent, a u Općoj županijskom bolnici Našice njih dvanaest. Na respiratoru je 16 pacijenata. Preminule su dvije osobe, iz Čepina i Dalja, u dobi od 65 i 81 godinu. U samoizolaciji je 786 osoba. D.C.

Možda ste propustili...

EUROPSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE

Cjepivo za omikron za tri do četiri mjeseca

KOMISIJA ZA GOSPODARSKU I ZNANSTVENO-TEHNIČKU SURADNJU

Rusiji je Hrvatska važan partner

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 2.796 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE

U OBŽ preminulo još deset osoba

2

DAN OBRANE GRADA OSIJEKA

Tuga i sjećanje na heroje

3

DRUGA ADVENTSKA SVIJEĆA

Simbol mira u Osijeku
upalile medicinske sestre