Osijek
POVEĆANJE PRIHODOVNOG CENZUSA ZA POMOĆ

Grad će za pomoć umirovljenicima izdvojiti 1,4 mil. kn
Objavljeno 14. listopada, 2021.
Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić predstavio je u četvrtak sa suradnicima novi paket mjera pomoći socijalno potrebitim sugrađanima starije životne dobi, za što će Grad Osijek iz proračuna izdvojiti 1,4 milijuna kuna.

Umirovljenicima čiji su ukupni mjesečni prosječni prihodi u posljednja tri mjeseca niži od utvrđenog prihodovnog cenzusa Grad Osijek će za listopad, studeni i prosinac isplatiti novčanu pomoć u iznosu od 300 kuna. Novost u okviru ove mjere je povećanje cenzusa za ostvarivanje pomoći, a Grad će usto i samcima starijima od 55 godina koji su radno nesposobni ili dugotrajno nezaposleni jednokratno isplatiti pomoć od 800 kuna.

- Znamo da se mirovine dvaput godišnje usklađuju s kretanjem plaća i životnih troškova, no umirovljenici s najnižim mirovinama to najmanje osjete. Kako bismo ublažili taj problem, kreirana je novčana pomoć od 100 kuna koja se isplaćuje svaka tri mjeseca umirovljenicima čiji je ukupni prihod niži od utvrđenog prihodovnog cenzusa. U želji da tu mjeru proširimo na što veći broj umirovljenika, a u skladu s našim proračunskim mogućnostima, povećali smo prihodovni cenzus za 300 kuna, za što smo u proračunu osigurali 1.200.000 kuna. Druga skupina najosjetljivijih sugrađana radno su nesposobni samci stariji od 55 godina, kojima je socijalna pomoć jedini prihod. Njima ćemo pomoći s 800 kuna jednokratne pomoći, za što smo iz proračuna izdvojili 250.000 kuna - rekao je Radić.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić rekao je kako će nakon ovih izmjena novčanu pomoć moći ostvariti umirovljenik koji živi sam i čiji je ukupni mjesečni prihod u posljednja tri mjeseca niži od 1700 kuna, umjesto dosadašnjeg iznosa od 1400 kuna, kao i umirovljenik koji živi u kućanstvu i čiji je ukupni mjesečni prihod u posljednja tri mjeseca niži od 2700 kuna, umjesto dosadašnjih 2400 kuna.

- Nakon usklađenja mirovina umirovljenik s mirovinom od 1400 kuna dobio je povećanje od samo 34,44 kune, stoga smo ocijenili da bi trebalo ići s povećanjem tog limita i gradonačelnik je taj prijedlog prihvatio - rekao je Šerić.

Osim zaštite od siromaštva, prioritet Grada Osijeka je i uključivanje građana treće životne dobi u društveni život zajednice.

- Organizacijom poludnevnih boravaka, tematskih radionica, zajedničkih izleta i sličnih aktivnosti nastojimo kod umirovljenika smanjiti osjećaj usamljenosti i izoliranosti. Zato kontinuirano razvijamo mrežu dnevnih boravaka, u funkciji su već dnevni boravci u Gornjem i Donjem gradu, a otvorenje onog u Višnjevcu očekujemo do kraja ove godine - najavio je Radić. I. Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike