Mozaik
FILMSKA RUNDA U OSIJEKU 15. I 16. LISTOPADA

Sjajni filmovi i program s fokusom na redatelje
Objavljeno 15. listopada, 2021.
Gost je Miloš Tomić, autor niza međunarodno zapaženih i nagrađivanih filmova

Prošlogodišnje, peto izdanje revije hrvatskog kratkog filma u Osijeku nakon četiri je “vruće” ljetne Filmske RUNDE debitiralo u jesenskom terminu. Jesen u zraku rundi je kratkih filmova u kinu Urania donijela potpuno novu dimenziju koja je zadržana i u ovogodišnjem, 6. izdanju Filmske RUNDE koje će se održati 15. i 16. listopada.Studentska RUNDA


Prva večer Filmske RUNDE donosi Studentsku RUNDU - glasove hrvatskoga filma koji otvaraju i razbijaju ustaljene koncepte i teme i donose svjež i buntovan, a opet duboko emotivan i osoban pristup u svojim radovima. U ovom se programu nalaze animirani film “Cockpera” Kate Gugić, igrani film “U šumi” Sare Grgurić, dokumentarno-eksperimentalni film Davida Gaše “Laci bježi u Mađarsku” te dokumentarni filmovi “Još uvijek ne znam” Bele Bračko-Milešević, “Ima još nade za pobjedu redatelja”, “Zašto mama vazda plače” Karmen Obrdalj i “Sad sam ja Irena” Jasmine Beširević.

Drugi dan revije donosimo Festivalsku RUNDU, koja plovi između dokumentarnog i eksperimentalnog, animiranog i igranog. Ovogodišnji program otkriva vrlo hrabre i autentične autorske svjetove koji potiču na propitivanje, razmišljanje i osjećanje. U Festivalskoj RUNDI gledamo nagrađivane filmove “Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem” Sanje Milardović, animirani film “Sve te senzacije u mom trbuhu” Marka Dješka, animirano-eksperimentalni film “Događaji za zaboraviti” Marka Tadića, eksperimentalni film “Plejade” Mateje Zidarić, “Antiotpad” Tina Žanića i animirano-dokumentarno-igrani film “Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio” Igora Bezinovića i Ivane Pipal.

- Nakon što smo ih detaljno upoznali na autorskim rundama, upitali smo ih za izbor kratkih filmova koji su prema njihovu mišljenju zanimljivo režirani, koji su na njih ostavili snažan dojam, koji su na neki način utjecali i na njihov rad i koje bi svatko trebao pogledati! Tko su oni? Redatelji Zvonimir Jurić (izbornik igranoga fokusa), Petra Zlonoga (izbornica animiranoga fokusa), Tomislav Šoban (izbornik eksperimentalnoga fokusa), Sunčica Ana Veldić (izbornica dokumentarnoga fokusa) - nagrađivani hrvatski filmski autori! Svatko je od njih zasebno složio program dragulja hrvatskoga filma - kako neizostavnih klasika koje prikazujemo u suradnji sa Zagreb filmom, Hrvatskim filmskim savezom i Kinoklubom Zagreb, tako i možda malo znanih, ali zanatski izuzetno režiranih djela koja ostavljaju dojam na gledatelja dugo nakon gledanja. Taj rijetki presjek sjajnih hrvatskih kratkih filmova nastalih tijekom posljednjih 50-ak godina nijedan znatiželjni filmofil i rundaš ne bi trebao propustiti - poručuju s Filmske RUNDE.

Voditelj radionice široko shvaćenog filma Miloš Tomić, ujedno i autor niza međunarodno zapaženih i nagrađivanih animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, u Osijeku će imati svoju prvu Gostujuću RUNDU u kojoj će nam otkriti tajne svojih nevjerojatno maštovitih i šašavih filmskih bisera, osloboditi nas predrasuda od banalnosti i klišeja i potaknuti nas na igru i stvaranje.

Sadržajni after


Dojmove o pogledanim kratkim filmovima posjetitelji će moći razmijeniti na afteru u sklopu programa Slamanje, na izložbi i glazbenom programu. Ovoga puta svoj će rad predstaviti umjetnica Hana Tintor, čiji dizajn vizuala krasi film “Sve te senzacije u mom trbuhu” redatelja Marka Dješke. Uz glazbu bendova Mr.Dog i Repera iz sobe te sa setom DJ Hesoyamom, runda zabave je zagarantirana!

Ulazak je besplatan za sve posjetitelje uz pridržavanje epidemioloških mjera. Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade “Kultura nova”, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Više o programu i rasporedu možete pronaći na www.filmskarunda.com.Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DANAS PRETPREMIJERA

Komedija "Po tamburi" stiže u kina 9. prosinca

2

HRT U POVODU 30. GODIŠNJICE SMRTI

Dokumentarac o Karlu Metikošu

3

PRVI SAMOSTALNI KONCERT U HRVATSKOJ

The Cure u Zagrebu 27. listopada 2022.