Kultura
IZLOŽBA U MUZEJU SLAVONIJE

Iz zbirke ostavštine Tereze i Júlie Zsolnay
Objavljeno 15. listopada, 2021.
Gostovanje izložbe ostvareno je u partnerstvu s Generalnim konzulatom Mađarske u Osijeku, a može se pogledati do ožujka

Gostujuća izložba pečuškog Etnografskog odjela Muzeja Janus Pannonius pod nazivom "Cvjetovi koji vječno zvatu - izbor iz ostavštine sestara Tereze i Júlie Zsolnay", otvorena je jučer u Muzeju Slavonije Osijek. Izložba, čiji koncept autorski potpisuju Noémi Neichl, István Burján i Katalin Sárközi, govori o obitelji Zsolnay i njihovim vezama s narodnom umjetnošću, o etnografskoj kolekciji Tereze Zsolnay, o vrijednostima narodnih motiva u primijenjenoj umjetnosti te o jednoj iznimnoj cjelini predmeta - kapicama, kao najstarijim predmetima iz zbirke Zsolnay.

- Ime Zsolnay važno je za Pečuh, ali i za cijelu Europu. Tereze je još 20 godina prije osnivanja mađarskog nacionalnog Etnografskog muzeja počela etnografski skupljati kapice, a njezina sestra Júlie bila je prva koja je kistom oslikala ne samo kapice, nego i cijele nošnje. Tereze je bila prva etnologinja. Ona je kapice skupljala zbog čudesnih motiva koji se pojavljuju na njima, a koji nam prikazuju nekadašnji život i materijalnu baštinu Mađara te ih preslikala na keramičke posude. Na taj način je od tekstila, takoreći slučajno, napravila veliko etnografsko čudo. Nama etnolozima to je jako značajno zato što su to prvi službeni dokumenti koji su dospjeli u muzeje - ispričao je István Burján.

U zbirci sestara Zsolnay prikupljeno je deset tisuća predmeta različite tekstilne građe ručnog rada i 150 keramičkih predmeta koji vjerno prikazuju bogatstvo primjena narodnog stvaralaštva i ornamentike. Ta je građa u prosincu 1949. godine dospjela u pečuški Etnografski muzej kada ju je Margita Mattyasovszky-Zsolnay dala na pohranu, dajući tako temelj za drugu najveću zbirku narodnog tekstila u Mađarskoj.

- Ornamentika upravo ovih kapica bila je inspiracija za ukrašavanje svjetski poznate Zsolnay keramike. Posebno mi je drago da je ova gostujuća izložba postala neka vrsta zajedničke izložbe dvaju muzeja, jer smo našim predmetima iz Odjela umjetničkog obrta te Etnografskog i Povijesnog odjela obogatili ovu priču paralelama i sličnim primjerima, pomažući tako istraživanje podrijetla izloženih kapica - rekla je kustosica izložbe u MSO-u Tünde Šipoš Živić.

Osječko gostovanje izložbe "Cvjetovi koji vječno cvatu - izbor iz ostavštine sestara Tereze i Júlie Zsolnay", ostvareno je u partnerstvu MSO-a i Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske. Izložbu, čijem je otvorenju, uz ravnatelja MSO-a Denisa Detlinga i ravnatelja Muzeja Janus Pannonius Bertóka Gábora, nazočio i generalni konzul Mađarske u Osijeku János Sándor Fuzik, može se pogledati do ožujka 2022. godine, od utorka do subote, u vremenu od 10 do 18 sati.



Danijel Miklić
TRAJNA VRIJEDNOST NARODNE UMJETNOSTI
Naslov izložbe simbolizira trajnu vrijednost narodne umjetnosti, misleći pri tome na vezene ornamente koji ukrašavaju kapice, a koji su iz višestoljetne perspektive još uvijek u najljepšem cvatu.

- Bilo nam je veliko zadovoljstvo kada su nas potražili MSO i Etnografski odjel Muzeja Janus Pannonius da budemo dionici ponovno uspostavljene suradnje u obliku ove izložbe. Jako mi je drago da smo uspjeli realizirati izložbu kako bi ovi “Cvjetovi koji vječno cvatu” cvali i u Osijeku - rekao je generalni konzul Mađarske u Osijeku János Sándor Fuzik.

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike