Tehno
TEST: MEANIT TABLET K10 PLUS KIDS

Tablet koji je posve prilagođen djecI
Objavljeno 15. listopada, 2021.
Na tabletu su "uši" koje zapravo skrivaju zvučnike, a na poleđini su "oči" i "njuškica" koja ima i funkciju kick-standa

Sigurno ste u svome okružju čuli, a možda i sami doživjeli da je dijete nekome razbilo telefon. Djeca su nestašna, zaigrana, a današnji jako skupi i luksuzni telefoni od stakla nikako nisu za dječje ruke. S druge strane, MeanIT Tablet K10 Plus Kids stvoren je upravo za dječje ruke, pa ako se želite riješiti brige i skakutanja oko djeteta dok drži vaš telefon u rukama - ovo je tablet za vas i dijete.



Šareni i veseli


MeanIT Tablet K10 Plus Kids je u svojoj osnovi dječji tablet. Kao takvome fokus je da tablet bude zanimljiv i svojim funkcijama dostatan za dječje potrebe. Sve ostalo ovdje je dodatna informacija za koju se kupac vjerojatno neće puno interesirati. Pa krenimo redom. MeanIT Tablet K10 Plus Kids donosi zanimljiv izgled. Tablet je dizajniran tako da svojim izgledom podsjeća na figuru mačke. Tako na tabletu pronalazimo "uši" koje zapravo skrivaju zvučnike, a na poleđini su "oči" i "njuškica" koja ima i funkciju kick-standa, pa tablet može stajati uspravno na stolu, podu ili nekoj drugoj čvrstoj podlozi. Tablet je izrađen od plastike, no djeluje robusno i čvrsto pa padovi, udarci i ostali nestašluk mališana ne bi trebao odveć ugroziti ovaj tablet. Ulazi i izlazi te sve tipke očekivano su smješteni po rubovima, a uz to su dobro zaštićeni kako ih djeca ne bi dirala. Sve kontrolne tipke nalaze se s desne stane tableta, i to redom - tipka za paljenje uređaja, ispod gumiranog poklopca je 3,5 mm audioulaz, microUSB ulaz te još jedan poseban ulaz za drugi kabel za punjenje. Malo niže je i utor za memorijsku microSD karticu kao i tipke za kontrolu zvuka. Zanimljivo je kako se tablet može puniti klasično uz USB kabel te s pomoću posebnog kabela specijalno namijenjenog za punjenje. Zašto imamo dva kabela i dvije mogućnosti za punjenje, možemo nagađati, no dobro je da je sve tu. MeanIT Tablet K10 Plus Kids donosi zaslon dijagonale od sedam inča. Iako to za jedan tablet zvuči malo, posebno kada su današnji telefoni bliže toj dijagonali, u praksi se za dječje namjene ova dijagonala pokazala izvrsnom. Dječje su ruke sitne, a velik tablet i zaslon za njih su više ometajući faktor nego što će im realno dobro doći. Ipak, valja imati na umu da je ovaj tablet za jednostavnu uporabu i igranje. Ponajprije tu mislimo na YouTube i dječje igre, odnosno aplikacije namijenjene igranju i učenju istovremeno. U tome će, dakako, pomoći i predinstalirane aplikacije, a u popisu smo ih pronašli dosta. To su aplikacije kao Butterfly, Crtanje, Counting Fish, Dung Beetle, Gather Fruit, How Many Squirrels, Karaoke, Learning serijal (Animals, Chlotes, Fruits, Notes, Sport Goods, Transportation, Vegetables), zatim Little Pianist, Piano, Rotating Graphics, Spin Guess i Typing Practice. Posebno istaknuta je aplikacija iWawa jer ona donosi nadogradnju sučelja koje je potpuno prilagođeno djeci. Aplikacija ima pregršt zabavnih i edukativnih sadržaja, a možemo ju smatrati i kao glavni način uporabe ovog tableta jer bez lozinke dijete ne može izići iz tog sučelja. Tablet pokreće "olakšana" verzija Androida naziva Go.

Dovoljan za djecu


Kako smo u uvodu već spomenuli, kod dječjeg tableta ostatak hardvera možemo tek spomenuti. MeanIT Tablet K10 Plus Kids pokreće četverojezgreni procesor uz 2 GB radne memorije te 16 GB memorije za pohranu. Oskudno, no dovoljno za djecu. Tablet nije odveć brz ni responzivan, no jednom pokrenute stvari prikazivat će glatko. Možda u vremenu kada je sve djelić sekunde i klik od nas, nije naodmet djecu naučiti mrvicu strpljivima, pa na to možemo gledati i kao benefit. Spomenuti zaslon od sedam inča donosi TN matricu, što znači da je kut gledanja poprilično loš. Moramo priznati da nas je ovaj tip zaslona vratio u neka davna vremena i bilo nam je zanimljivo ugledati ga na tabletu. Inače, zaslon je rezolucije 1024 x 600 točaka (omjer 16:9).

Za kraj spomenimo i autonomiju od kakvih pet sati. Naš osvrt završit ćemo pogledom na cijenu koja na službenom webu iznosi samo 699 kuna. Taj je iznos daleko manji od prosječne zamjene razbijenog zaslona na telefonu. Stoga, imate li dijete i želite li sačuvati svoj telefon - rješenje je pred vama.


Marin REŽIĆ
Istaknuta je aplikacija iWawa jer ona donosi nadogradnju sučelja koje je u cijelosti prilagođeno djeci

Najčitanije iz rubrike