Regija
PROSLAVLJENO 140 GODINA PRVOG IGRANJA TENISA U RH I 40 GODINA TENISKOG KLUBA „ŽUPANJA 1881“

Županjci su prvi u Hrvatskoj, 1881., zaigrali tenis!
Objavljeno 14. listopada, 2021.

Vezani članci

PROSLAVA RESPEKTABILNIH SPORTSKIH JUBILEJA

Prvi tenis u RH igrao se u Županji, prije 140 godina

Svečanom sjednicom Teniskog kluba „Županja 1881“, dodjelom zahvalnica zaslužnima i otvorenjem prigodne izložbe, u Županji je danas obilježeno 140 godina prvog igranja tenisa u Republici Hrvatskoj i 40 godina županjskog teniskog kluba. O njegovom radu, sve brojnijem članstvu i aktivnostima govorio je predsjednik Ante Stipica, a čestitke je, uz gradonačelnika Damira Juzbašića, uputila i Nikolina Babić, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza.


- Izuzetno mi je drago danas biti u Županji jer ovo je stvarno jedan veliki jubilej za cijeli hrvatski tenis i jednu kulturu donesenu prije 140 godina. Moramo biti ponosni i voditi brigu o tome da se ovo što više promovira, da se naprave novi iskoraci, jer ako se tenis igrao prije 140 godina, to zaslužuje jednu lijepu priču i povijesnog i turističkog karaktera i, dapače, jednog sportskog rada kojeg ovaj klub diže", poručila je.

Gradonačelnik Juzbašić ponosno je ustvrdio da su Županja, kolijevka nogometa i tenisa u Republici Hrvatskoj, i Županjci u mnogočemu prvi i da se imaju čime dičiti. Poručio je da Teniski klub "Županja 1881" ima i uvijek će imati potporu Grada, te da ga jako veseli sve masovnije članstvo i sve veći interes građana za tenis.


U ime nagrađenih zahvalio je Matej Janković. Čestitike Županjcima uputio je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, koji je s velikom pozornošću razgledao izložbu autorice Matee Bašić iz Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera,  koja će od sutra pa sve do 3. studenog biti postavljena na trgu u Županji. Kazao je da mu je izuzetno drago što su dobre stvari koje su dolazile u ovaj kraj vezane uz šumu i šumare, na što je on osobno, kao šumar, vrlo ponosan.
Izrazio je nadu da će ovu izložbu vidjeti u cijeloj Hrvatskoj, pa i šire.

Izložba, popraćena katalogom na 50-ak stranica, donosi prikaz povijesti razvoja Županje koncem 19. stoljeća kada u ovaj, do tada tihi i zabačeni kutak Hrvatske, dolaze engleski industrijalci. Privučeni bogatim slavonskim šumama Spačvanskog bazena razvijaju snažnu drvno-prerađivačku industriju. Donijeli su i značajne kulturološke promjene, običaje te sve aktivniji društveni i sportski život. U jesen 1881., Županjci su, pored nogometa, upoznali i tenis koji su iza tvornice tanina, na igralištu visoko ograđenom hrastovim daskama, igrali mladi upravitelji i dioničari iz Engleske.

U povodu 100-te godišnjice prvog igranja tenisa na ovim prostorima, održane 15. svibnja 1982. godine, Županja je dobila prve teniske terene, a  9. listopada 1982. utemeljen je i TK ''Županja 1881''.

U drugom dijelu izložbe predstavljeno je njegovo djelovanje, najznačajniji uspjesi i doprinos u razvoju teniskog sporta grada Županje, od osnutka do danas.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike