Regija
PROSLAVLJENO 140 GODINA PRVOG IGRANJA TENISA U RH I 40 GODINA TENISKOG KLUBA „ŽUPANJA 1881“

Županjci su prvi u Hrvatskoj, 1881., zaigrali tenis!
Objavljeno 14. listopada, 2021.

Vezani članci

PROSLAVA RESPEKTABILNIH SPORTSKIH JUBILEJA

Prvi tenis u RH igrao se u Županji, prije 140 godina

Svečanom sjednicom Teniskog kluba „Županja 1881“, dodjelom zahvalnica zaslužnima i otvorenjem prigodne izložbe, u Županji je danas obilježeno 140 godina prvog igranja tenisa u Republici Hrvatskoj i 40 godina županjskog teniskog kluba. O njegovom radu, sve brojnijem članstvu i aktivnostima govorio je predsjednik Ante Stipica, a čestitke je, uz gradonačelnika Damira Juzbašića, uputila i Nikolina Babić, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza.


- Izuzetno mi je drago danas biti u Županji jer ovo je stvarno jedan veliki jubilej za cijeli hrvatski tenis i jednu kulturu donesenu prije 140 godina. Moramo biti ponosni i voditi brigu o tome da se ovo što više promovira, da se naprave novi iskoraci, jer ako se tenis igrao prije 140 godina, to zaslužuje jednu lijepu priču i povijesnog i turističkog karaktera i, dapače, jednog sportskog rada kojeg ovaj klub diže", poručila je.

Gradonačelnik Juzbašić ponosno je ustvrdio da su Županja, kolijevka nogometa i tenisa u Republici Hrvatskoj, i Županjci u mnogočemu prvi i da se imaju čime dičiti. Poručio je da Teniski klub "Županja 1881" ima i uvijek će imati potporu Grada, te da ga jako veseli sve masovnije članstvo i sve veći interes građana za tenis.


U ime nagrađenih zahvalio je Matej Janković. Čestitike Županjcima uputio je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, koji je s velikom pozornošću razgledao izložbu autorice Matee Bašić iz Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera,  koja će od sutra pa sve do 3. studenog biti postavljena na trgu u Županji. Kazao je da mu je izuzetno drago što su dobre stvari koje su dolazile u ovaj kraj vezane uz šumu i šumare, na što je on osobno, kao šumar, vrlo ponosan.
Izrazio je nadu da će ovu izložbu vidjeti u cijeloj Hrvatskoj, pa i šire.

Izložba, popraćena katalogom na 50-ak stranica, donosi prikaz povijesti razvoja Županje koncem 19. stoljeća kada u ovaj, do tada tihi i zabačeni kutak Hrvatske, dolaze engleski industrijalci. Privučeni bogatim slavonskim šumama Spačvanskog bazena razvijaju snažnu drvno-prerađivačku industriju. Donijeli su i značajne kulturološke promjene, običaje te sve aktivniji društveni i sportski život. U jesen 1881., Županjci su, pored nogometa, upoznali i tenis koji su iza tvornice tanina, na igralištu visoko ograđenom hrastovim daskama, igrali mladi upravitelji i dioničari iz Engleske.

U povodu 100-te godišnjice prvog igranja tenisa na ovim prostorima, održane 15. svibnja 1982. godine, Županja je dobila prve teniske terene, a  9. listopada 1982. utemeljen je i TK ''Županja 1881''.

U drugom dijelu izložbe predstavljeno je njegovo djelovanje, najznačajniji uspjesi i doprinos u razvoju teniskog sporta grada Županje, od osnutka do danas.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO „SOKOLOVAC“ NA JUBILARNOM POHODU

Planinari zaplesali na Kapavcu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRŽNI DAN U NOVOME RUHU ŽUPANJSKE TRŽNICE

Baka Kaja (68) na tržnicu još dolazi biciklom iz BiH

2

NAJVEĆI GRADSKI PROJEKT RAZVIJA SE PREMA ZACRTANOM PLANU

Radovi na Jezeru u punom su jeku

3

ILOČKI POLJOPRIVREDNICI

Žive od zemlje, a do nje ne mogu jer idu novi natječaji