Ekonomija
JAČANJE KONKURENTNOSTI PROIZVOĐAČA

Na ocjenjivanje mogu samo registrirani proizvođači rakija i likera
Objavljeno 15. listopada, 2021.

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek (HGK - ŽK) organizira u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Općinom Semeljci 17. ocjenjivanje kvalitete rakija i likera. Bit će to i prvo ocjenjivanje na kojemu će moći sudjelovati samo registrirani proizvođači jakih alkoholnih pića u komercijalne svrhe.


- Naime, u proteklih šesnaest godina naše je nacionalno ocjenjivanje bilo edukacijsko i na njemu su sa svojim rakijama i likerima mogli sudjelovati i proizvođači koji su te rakije i likere proizvodili za svoje potrebe. U tih proteklih šesnaest godina stasao je velik broj destilerija, većih ili manjih, koji je tradicionalnu preradu viškova voća pretvorio u dobar posao. Stoga se okrećemo onima koji su sa svojim voćnim rakijama i likerima na tržištu. Glavni ciljevi našeg ocjenjivanja, moram to napomenuti, jesu promocija te tradicionalne proizvodnje rakija i likera od domaćeg voća, ali i jačanje tržišne konkurentnosti domaćih voćnih rakija - kaže Igor Mikulić, viši stručni suradnik u HGK - Županijskoj komori Osijek.


Proizvođači rakije i likera koji žele sudjelovati na ocjenjivanju kvalitete trebaju dostaviti uzorak u prikladnom pakiranju (staklena boca s deklaracijom) u količini od jedne litre ili dvije boce ako je njihova zapremnina 0,5 ili 0,75 litara i s podatcima o proizvođaču, kategoriji jakog alkoholnog pića i sorti voća od kojeg potječe rakija te vrsta likera.


Rok dostave uzoraka u ŽK Osijek je utorak, 26. listopada 2021. Svaki uzorak koji se ocjenjuje bit će ispitan senzorskom DLG metodom od ocjenjivačkog panela, kojemu je na čelu prof. dr. sc. Borislav Miličević. Ocjenjivači su stručne osobe, vrsni senzoričari s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Svečanost s proglašenjem rezultata održat će se krajem studenoga u Semeljcima. Z.R.

Rok dostave uzoraka je utorak, 26. listopada 2021., a proglašenje rezultata bit će krajem studenoga

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike