Ekonomija
INVESTICIJE U BARANJI

U novoj tvornici posao za više od 40 radnika
Objavljeno 14. listopada, 2021.
Iz EcoCorteca izgradnju nove tvornice, vrijedne sedam milijuna eura, najavljuju za kraj ove godine, a otvaranje za kraj iduće

U Baranji je u ovom trenutku približno 2500 nezaposlenih osoba. Broj je, doduše, nešto manji nego proteklih godina, za što zahvaliti treba sustavu javnih radova, raznim projektima i programima, no oni problem nezaposlenosti rješavaju samo djelomično, jer većina njihovih sudionika ponovno odlazi na Zavod za zapošljavanje.



Konačno rješenje problema nezaposlenosti ipak je otvaranje novih radnih mjesta, a do kraja iduće godine ili tijekom 2023. samo na jednom mjestu trebalo bi ih biti otvoreno najmanje 40-ak. Riječ je belomanastirskom EcoCortecu, prvoj hrvatskoj tvornici biorazgradive plastike, u vlasništvu bivšeg predsjedničkog kandidata, "dečka s Trešnjevke" - Borisa Mikšića. Kako je nedavno izjavio za jedan portal, izgradnja nove tvornice, vrijedne sedam milijuna eura, u belomanastirskoj Poslovnoj zoni trebala bi početi krajem ove godine.

Obnovljivi izvori


- U sklopu nove tvornice, veličine 2000 četvornih metara, koja će biti izgrađena na zemljištu od 5000 četvornih metara, bit će suvremena linija za reciklažu plastične ambalaže i pogon za preradu plastike za daljnju ekstruziju u našoj postojećoj tvornici i u tvornicama naših partnera u Japanu, Turskoj, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Španjolskoj - ističe Mikšić, dodajući kako će u sklopu već postojećeg belomanastirskog EcoCortecova pogona biti instalirana još jedna troslojna linija za konfekciju plastičnih vreća namijenjenih industrijskom pakiranju. Naglašava kako će nakon izgradnje pogona u EcoCortecovu proizvodnom i logističkom kompleksu raditi stotinjak ljudi.

- Pogon u Belom Manastiru bit će najveća tvornica takvog asortimana u Europi i druga u svijetu, nakon američkih Cortecovih pogona. Trebala bi proraditi krajem 2022. godine, ne bude li većih zastoja u dobavnom lancu - objašnjava, dodajući kako je do sada u Republici Hrvatskoj uložio više od 20 milijuna eura. Inače, cijela grupa Cortec i dalje je najveći svjetski proizvođač takozvane VCI ambalaže (važna u zaštiti od korozije), koju prodaje u stotinjak zemalja, a među klijentima su joj i "veliki igrači" u automobilskoj i elektroničkoj industriji, kao što su Mercedes, Toyota, Ford, Bosch, IBM, GE, Airbus, ExxonMobil, Končar… U velikoj mjeri radi se o recikliranim komponentama.

Patentirani proizvodi


- S novom paletom patentiranih proizvoda baziranih na sirovinama iz obnovljivih izvora, na primjer, PLA plastike, pozicionirani smo kao lideri u cirkularnoj ekonomiji - dodaje Mikšić, te nastavlja kako potreba za antikorozivnom zaštitom nije jenjala ni tijekom pandemije. Naprotiv, poslovni rezultati lani i ove godine bili su, tvrdi Mikšić, solidni, a u Hrvatskoj iznad očekivanja. Prihodi u 2020., prema Poslovnoj Hrvatskoj, iznosili su gotovo 50 milijuna kuna, a dobit 5,78 milijuna.

- EcoCortec je imao rast prodaje od 25 posto, što je samo dokaz da je moja investicija u domovini bila dobro osmišljena i još bolje izvedena, zahvaljujući odličnim menadžment-timovima i predanom radu svih zaposlenika - zaključuje Mikšić.



Proizvodnja iz baranjske tvornice u gotovo 90-postotnom obujmu završava u zemljama članicama EU-a, ali i u SAD-u, Kini, Indoneziji, Turskoj i Rusiji. Zbog lockdowna opskrba je bila tek nešto poremećena, no više od 98 posto robe kupcima je dopremljeno u ugovorenom roku. Buduća belomanastirska tvornica bit će podijeljena na dva dijela - u jednoj hali će se proizvoditi Cortecov patentirani VpCI aditiv za zaštitu od korozije, što će pridonijeti samoodrživosti proizvodnje EcoCorteca. Direktorica belomanastirskog dijela EcoCorteca, Dijana Zrinski, ističe kako je u ovom trenutku ondje 60-ak zaposlenih, potvrđujući kako bi, kada nova tvornica potpuno zaživi, u Belom Manastiru trebalo biti ukupno 100-tinjak zaposlenika.


Ivica Getto
Sufinancijer bilo i Ministarstvo gospodarstva
Posljednja Mikšićeva investicija vezana uz belomanastirsku tvornicu zabilježena je u listopadu 2018., kada je otvorena hala u čiju je izgradnju, zajedno s opremom, uloženo približno 27 milijuna kuna. Sufinancijeri bili su PBZ te Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u sklopu programa EU fondova. Otvaranje tvornice Mikšić je tada nazvao poklonom za 70. rođendan, a zanimljivo je da je u isto vrijeme, ali tri godine poslije, najavio početak izgradnje nove tvornice. Pitanje je stoga može li se njezino otvaranje očekivati upravo u listopadu 2022.

Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike