Sport
NENAD BJELICA PRIZNAJE:

Bio sam vrlo nesretan zbog čudne atmosfere oko kluba. Sad je bolje
Objavljeno 14. listopada, 2021.
Novopridošli su pohvatali konce, ključni igrači podigli su formu, a ostaje je nam još vratiti Miereza - kaže Bjelica

Završila je druga prvenstvena stanka zbog reprezentativnih akcija, a u Gradskom vrtu nastavak domaćih borbi dočekuju u daleko boljem raspoloženju negoli je to bio slučaj nakon prve stanke u rujnu.



Tada je Osijek na predah otišao s dva vezana poraza (Istra 1961 i Dinamo), uz priličan broj nedoumica oko forme nekih glavnih igrača i kvalitete igre. Čak je i trener Nenad Bjelica u tom razdoblju djelovao vrlo nesretno, pa čak pomalo u nekim izjavama i defetistično. Žalostila ga je negativna atmosfera koja se stvorila oko momčadi i kluba u to vrijeme.

Nepotrebna negativa


Bjelicu uvijek boli nepravda, a smatra kako u tom razdoblju dio navijača, pa i medija, nije na pravi način ocijenio ukupnu situaciju.

- Nisam bio pesimističan tada, nego razočaran tretmanom koji smo imali u dijelu medija i na društvenim mrežama. Krenuli smo u sezonu s četiri pobjede i remijem, pobijedili smo u tom razdoblju na Poljudu, svladali Rijeku u Gradskom vrtu, imali smo šest bodova više od konkurenata, pa se svejedno stalno postavljalo pitanje o kvaliteti naše igre. U analizama je kod Osijeka čaša uvijek bila poluprazna, a kod drugih polupuna. Govorim o tretmanu u dijelu medija. Dinamo izgubi kod kuće od Slaven Belupa i nikom ništa, Rijeka remizira s Hrvatski dragovoljcem i piše se kako su s bodom izbili na čelo, a mi pobijedimo isti taj Hrvatski dragovoljac u gostima, pa se provlači nezadovoljstvo. Zbog toga sam bio nesretan. Ne kažem kako nismo zaslužili kritike nakon poraza u Puli, pa i od Dinama kod kuće, ali očekivao sam realniji pristup onome što pokušavamo napraviti. Čudna mi je bila tada atmosfera oko kluba - rekao je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka, pa dodao:

- U tom trenutku bio sam loše volje i zbog naših rezultata te načina na koji smo igrali. No, malo-pomalo sve se to popravilo, pa vjerujem kako ćemo nastaviti niz pozitivnih rezultata i nakon stanke. Tijekom ljeta imali smo određenih problema. Zapravo, događalo nam se nešto slično kroz što je prolazila naša reprezentacija nakon Rusije. Vjerovao sam igračima koji su nas prošle sezone doveli do prvog mjesta, a neki od njih zbog raznih razloga nisu odmah bili u željenoj formi. Mnogo je tu bilo faktora, neki su se kasnije priključili zbog Eura (Kleinheisler), drugi nisu bili na očekivanoj razini (Mierez, Bohar i Žaper), a bilo je i dosta novih igrača koji su se tek trebali uklopiti. Zato smo se dosta tražili i mijenjali momčad. Neke stvari u nogometu jednostavno ne idu preko noći.

Činjenica kako Osijek ovog ljeta nije mnogo investirao u momčad nego je Bjelica, držeći se financijskih okvira, opet bio primoran dovoditi igrače bez odštete, a takvi nisu uvijek pojačanja koja će istog trenutka dići kvalitetu momčadi, nego ih treba pričekati. Dao je dovoljno kredita zaslužnima iz prošle sezone, a onda je to odlučio presjeći, što je donijelo pozitivne pomake u igri bijelo-plavih.

- Zato sam povukao paralelu s reprezentacijom. Dok je izbornik Zlatko Dalić vjerovao zaslužnima iz Rusije nije bilo dobro. Kada je ubrizgao svježe krvi u momčad odmah su stvari krenule nabolje. Slično se dogodilo i kod nas. Svježa krv uvijek je dobrodošla, međutim, treba odrediti pravi trenutak kada je ubrizgati. Mi smo dobili ulaskom u momčad Bratoleca, Fiolića, Nejašmića, Topčagića, pa i Hiroša. On se još prilagođava na naše zahtjeve i nogomet na višoj razini negoli je dosad igrao, ali ono što ima u sebi ne smijemo mu uzimati. Trenutačno je situacija mnogo bolja nego što je bila početkom rujna. Novi su igrači pohvatali konce, Kleinhesiler i Bohar podignuli su formu, a još nam ostaje vratiti Miereza. Uz sve te probleme koje smo imali, mi smo još uvijek u vrhu, a recimo da je Ramon zabio one prilike protiv Lokomotive i Hajduka koje je prošle sezone realizirao žmirećki, imali bismo četiri boda više.

Velika borba za vrh


Cijela ta psihoza o kojoj je Nenad pričao proizlazi iz velikih očekivanja koje je jednim dijelom i sam potencirao kada je došao. I drži Bjelica Osijek u vrhu. Bitno je razumjeti kako će biti velike borbe ove sezone u vrhu tablice, jer neće to kao prošle sezone biti utrka udvoje, nego je vrlo vjerojatno učetvero.

- Hajduk se pojačao, Rijeka također, o Dinamovoj snazi ne treba trošiti riječi, a i mi smo tu. Naše su ambicije visoke i od toga ne bježim, ali mislim kako još nemamo argumente za tvrdnju kako smo bolji od Dinama. Želje su jedno, a realnost je nešto drugo. Postoje načini kako im se možemo suprotstaviti, ali Dinamo je još uvijek dominantan glede kvalitete. I to je realnost. Isto kao i činjenica da će ovo prvenstvo vjerojatno biti još uzbudljivije nego prošlo. S jedne strane odlična je stvar što su četiri momčadi u utrci za sam vrh, jer je vjerojatnost kako će se gubiti više bodova. Čak mislim kako će ove godine 77 bodova, koliko smo mi osvojili prošle sezone, biti dovoljno za naslov. Svaka utakmica u HNL-u je zahtjevna jer nema lakih bodova, nego se iz tjedna u tjedan treba dokazivati. Zato je važno imati širinu igračkog kadra.

Bijelo-plavi trenutačno imaju mali bodovni zaostatak za vodećima, koji imaju i utakmice za nadoknaditi, ali Bjelica nije zbog toga zabrinut.

- Trebamo gledati sebe i nastaviti pobjeđivati. Tu smo, držimo korak, a tko garantira da će naši konkurenti iz zaostalih utakmica uzeti maksimum. Uostalom, Hajduk i Dinamo igraju međusobno. Vjerujem kako će neizvjesnost u prvenstvu dugo potrajati. Znam samo kako ćemo mi, kao i uvijek, svaku utakmicu igrati na pobjedu - zaključio je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Zapravo, pravi vrhunac prvog dijela sezone tek slijedi. Sve ovo što je odigrano dosad bilo je određeno zagrijavanje...



Dalibor Keler
ODLIČAN DOJAM DARKA NEJAŠMIĆA
Od igrača koji su tijekom ljeta stigli u Gradski vrt prvi se nametnuo veznjak Darko Nejašmić, koji je posuđen od Hajduka, uz mogućnost otkupa na kraju sezone. Baš posljednji derbi protiv Splićana pokazao je kako u Nejašmiću leži uzbudljiv potencijal.

- Darko nije igrao sedam mjeseci, trebao se i adaptirati na naše zahtjeve i novu sredinu, ali iz utakmice u utakmicu sve je bolji. Protiv Hajduka pokazao je svu raskoš svoga talenta. Dugo ga već pratim i šteta je što je zbog određenih okolnosti godinu i pol dana njegova karijera stagnirala. Mene nije iznenadila ta njegova partija protiv Hajduka, jer smatram da je bila na razini njegovih igara dok je igrao standardno u Hajduku - kaže Bjelica.

SAD JE FOKUS NA SLAVEN BELUPO
U razdoblju do treće prvenstvene stanke koja će uslijediti sredinom studenoga, bijelo-plave čeka pet utakmica. U prvenstvu će imati gostujuće izazove protiv Slaven Belupa i Rijeke, a u Gradskom vrtu gostovat će Hrvatski dragovoljac i Istra 1961, a tu je i susret osmine finala Supersport Kupa Hrvatske protiv drugoligaša Rudeša u gostima. Raspored koji nudi zanimljive mogućnosti.

- Uvijek gledamo samo prvu sljedeću utakmicu, a za nas je to susret protiv Slaven Belupa. Nema smisla razmišljati previše unaprijed. Sada nam je jedino važno doći do pobjede u Koprivnici. Tako ćemo se postaviti, jer mi uvijek i svugdje igramo na pobjedu. Oko toga nema nikakvih dvojbi - rekao je Bjelica.

objektivnost
NEMAMO ARGUMENT

DA SMO BOLJI OD DINAMA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana