Osijek
NOVI DIPLOMSKI STUDIJ NA GRAFOS-U

Na dva jezika obrazovat će "inženjere za katastrofe"
Objavljeno 14. listopada, 2021.
GrAFOS ima veliko iskustvo u području potresnog inženjerstva

Na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek u ponedjeljak, 11. listopada, održana je završna konferencija projekta izrade Internacionalnog studijskog programa Konstrukcije otporne na izvanredna djelovanja - Resilient Structures (Interstruct), koji će se na spomenutoj visokoškolskoj instituciji izvoditi na hrvatskom i engleskom jeziku, a studentima će omogućiti stjecanje znanja iz specifičnog područja koje se bavi izvanrednim djelovanjima na konstrukcije.



Jedinstven program


Rad na izradi ovog studijskog programa započet je 12. listopada 2018. godine, potpisivanjem ugovora između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje odraslih te Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek.

Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a u njegovoj je provedbi sudjelovao veliki broj nastavnika i studenata Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek, koji su na brojnim radionicama koje su održali domaći i strani stručnjaci usavršavali svoje kompetencije.

Izvanredna djelovanja


- Glavni je poticaj pokretanju ovoga studija nedostatak specijaliziranih studija koji se bave izvanrednim djelovanjima, poput potresa, požara, eksplozija, vjetra i slično. Pregledom studija koji se nude u europskom akademskom prostoru utvrdili smo da ne postoji sličan program koji će s konstruktorskog stajališta odgovoriti na potencijalne prijetnje društvu i zajednici. Nažalost, tijekom provedbe projekta dobili smo potvrdu potrebe za ovaj profil stručnjaka, nakon što su potresi u Zagrebu 2020. godine i na Banovini 2021. godine pokazali veliki deficit stručnjaka specijaliziranih za ovakve katastrofe - rekao je dekan GrAFOS-a, prof. dr. sc. Damir Varevac.

Istaknuo je kako je ovaj sveučilišni diplomski studij samo nastavak velikog iskustva koje Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek ima u području potresnog inženjerstva. Začetnik razvoja istraživanja potresnih djelovanja i potresnog inženjerstva općenito na GrAFOS-u bio je pokojni prof. dr. sc. Vladimir Sigmund, pod čijim je mentorstvom doktorirao niz mladih znanstvenika kojih su svi danas profesori GrAFOS-a.

- Studijski je program zamišljen tako da pokrije redovite discipline inženjerskog konstruktorstva, ali se naglasak daje na izvanredna djelovanja koja mogu uzrokovati katastrofe širih razmjera. Predloženi predmeti jednako obrađuju proračun konstrukcija za moguća izvanredna djelovanja, kao i procjenu rizika te sanaciju oštećenih građevina nakon takvih događaja. Kao svojevrsnu novost u obrazovanju građevinskih inženjera izdvojio bih discipline koje se bave eksperimentalnom dinamikom, ocjenjivanjem i obnovom povijesnih građevina, utjecajem eksplozija na konstrukcije, vjetrovnim inženjerstvom i inženjerskom forenzikom - dodao je dekan Varevac.



Ivan Alilović
USAVRŠAVANJE KOMPETENCIJA
U okviru projekta Internacionalni studijski program Konstrukcije otporne na izvanredna djelovanja - Resilient Structures - InterStruct, održane su brojne radionice kojima su nastavnici GrAFOS-a usavršavali svoje nastavne, pedagoške i jezične kompetencije. U organizaciji British Councila održane su radionice Academic Teaching Excellence, Networking and Relationship Building for Success, Better Emails i Success with Presentations. Radionice su održali izvorni govornici Rob Lewis i Rachel Appleby. Naš je poznati znanstvenik i promotor novih metoda učenja Predrag Pale održao radionicu Trendovi u visokoškolskom obrazovanju. O projektnom učenju i razvijanju kurikuluma u projektnoj nastavi radionice su održale doc. dr. sc. Tijana Borovac i doc. dr. sc. Maja Brust Nemet s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike