Osijek
SUSRET GRADONAČELNIKA I VELEPOSLANIKA

Odlična suradnja Osijeka i Njemačke
Objavljeno 13. listopada, 2021.
Veleposlanik Republike Njemačke, dr. Robert Klinke, i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić u srijedu su se sastali u gradskoj upravi u Osijeku nakon čega su se obratili novinarima.



- Imali smo vrlo konstruktivan razgovor o najnovijim investicijama koje se događaju u Osijeku, ali i o znanstvenoj suradnji. Naime, ranije danas bio sam na osječkom Medicinskom fakultetu te sam impresioniran činjenicom da se tamo nudi studij medicine na njemačkom jeziku. Razgovarali smo i o izravnoj zračnoj vezi između Osijeka i Münchena kao izvrsnom primjeru rješavanja izazova prometne infrastrukture. Osijek se odlikuje kulturološkim bogatstvom i živi multikulturalnost kroz svoje nacionalne manjine u kojoj bitnu ulogu ima i njemačka nacionalna manjina. To su sve bitni faktori za Osijek koji postaje atraktivna lokacija kako u Hrvatskoj tako i u širem europskom kontekstu - rekao je Klinke.



- Suradnja Osijeka s Njemačkom dobra je i intenzivna, a ubuduće ćemo ju dodatno pojačati. Kada govorimo o odnosu Osijeka i Njemačke, svakako treba istaknuti plodonosnu i dobru suradnju s našim gradom prijateljem Pforzheimom koja traje još od 1994. godine. Kada govorimo o gospodarskoj suradnji, spomenut ću da je posljednju parcelu u Gospodarskoj zoni Nemetin kupio hrvatsko-njemački investitor, a nedavno smo predstavili i zračnu vezu Osijek - München, koja će poboljšati gospodarsku i turističku suradnju - rekao je Radić. I. Alilović
Najčitanije iz rubrike