Osijek
VOLONTERSKI KLUB DVORIŠTE

Čistili šetnicu, bojili ogradu, pekli palačinke
Objavljeno 14. listopada, 2021.
U duhu zajedništva osmišljene su akcije za uključivanje u manifestaciju Hrvatska volontira

Volonterski klub Dvorište Osnovne škole Dalj osnovan je u projektu Vrline znanja - ulaganje u ljude i zajednice koji provode Dkolektiv Osijek, Zaklada Slagalica Osijek, Zeleni Osijek, Grad Osijek, OŠ A. G. Matoša Čačinci i Medicinska škola Osijek, a financira Ured za udruge Vlade RH kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje. Škola je dobila potporu zajednice te su osnutak kluba podržali Općina Erdut, Komunalno poduzeće "Čvorkovac", Poduzetničko-razvojni centar Općine Erdut, Srednja škola Dalj, roditelji učenika te lokalni poduzetnici.



Današnje društvo obilježavaju brz način života i digitalna tehnologija te se često široj javnosti čini da se u obrazovanju djece i mladih zanemaruju praktične vještine i odnos prema zajednici u kojoj se živi i radi. Kada se u OŠ Dalj prošle godine razmišljalo o pokretanju volonterskoga kluba u školi, to bila jedna od ideja vodilja, kao i izgradnja duha zajedništva u zajednici u kojoj škola živi i djeluje. To je bio i poticaj kod osmišljavanja akcija za uključivanje u nacionalnu manifestaciju Hrvatska volontira.

Uključivanje u tu manifestaciju počelo je edukacijom za učitelje na kojoj su predstavljene ideje i dobri primjeri volonterstva, a svi su dobili materijal i ideje za organizaciju rada s učenicima u razrednoj i predmetnoj nastavi. Nastavnici su zatim održali edukacijske aktivnosti i igre u svojim razrednim odjelima te su učenici doznali više o volontiranju i što uopće znači biti volonter i volontirati.

Zatim je došao red na "pravo" volontiranje. Učenici su, prema svojoj želi i interesu, bojili ogradu uz nogometno školsko igralište (nastavak je to aktivnosti iz prošle školske godine) i prikupljali smeće na dunavskoj šetnici, uz obalu Dunava, u parku i na školskom igralištu te na ulicama Dalja, dok su učenici Područne škole Erdut to isto učinili u svom mjestu. Svi su, zapravo, bili iznenađeni prikupljenom količinom smeća jer oštrom oku volontera ništa nije promaknulo.

Polaznici izvannastavne aktivnosti Domaćinstvo, koja u OŠ Dalj djeluje tri godine, ispekli su palačinke sa slanim i slatkim nadjevom kojima su se počastili svi volonteri nakon uspješno obavljenoga posla. Učenici su uložili puno volje i truda, a najviše svojega slobodnoga vremena. Aktivnosti vezane uz volontiranje nastavljaju se i sljedećih tjedana - slijedi sadnja stabala uz školsko igralište, što će biti i dio akcije "Zasadi stablo, ne budi panj", za koju se škola također prijavila, kaže nam prof. Daniela Maršalek.



Ivan Alilović
Možda ste propustili...

ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

ROBERT SEMEŠI KOORDINATOR U MKD-U NÉPKÖR

"I ti možeš naučiti mađarski, hrvatski je neusporedivo teži"

Najčitanije iz rubrike