Kultura
PREDSTAVLJENE ZBIRKE BUŠIĆ-SRPAK

Ljubav je svuda oko nas, samo je treba prepoznati
Objavljeno 14. listopada, 2021.
Odabrane pjesme čitala je Snježana Kraljević, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su Petra Marković i Ivan Fekete

U okviru programa 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji u dvorani Ogranka Matice hrvatske Vinkovci bilo je podosta romantično, a predstavljene su dvije zbirke pjesama Rujane Bušić-Srpak iz Vinkovaca, ‘‘Između ljubavi i ništa‘‘ te ‘‘Između vremena i nas‘‘.



Specifičnost je ove dvije zbirke da su nastale u vrijeme inspiracije tipkajući na mobitel, tako da ni jedna nema zapis u rukopisu, nego su sačuvane na mobitelu.

- Pjesme su specifične po tome što ni u jednoj nema naslova. Zbirka je obogaćena jednom zanimljivošću da je ilustrirana crtežima moje kćerke Ane, koja je te crteže počela raditi praktički kao djevojčica s jedanaest godina, otprilike u vrijeme kada sam ja počela pisati. Zanimljivo je to da se emocija jedne zrele osobe kao što sam ja mogla prepoznati u crtežima jedne djevojčice. Meni je to fascinantno jer pokazuje da emocija očito nema vrijeme, nema godine, nego da naprosto nađe svog stanovnika i svog nositelja ili luta vremenom dok ga ne pronađe. Druga zbirka ‘‘Između vremena i nas‘‘ na istom je tragu, a riječ o propitivanju vlastitih osjećaja, vlastitih unutrašnjih prostranstava, koji su uvijek inspirirani životom. Cijela priča moga osobnog pisanja došla je doista neplanski, nikad nisam razmišljala da bih pisala - rekla je Rujana Bušić-Srpak.

Prema riječima Rujane Bušić-Srpak objavljivanje ove dvije zbirke nešto je najhrabrije što je u životu napravila i ni u jednom trenutku svoga života nije pokazala više samopouzadanja nego kad je rekla da ove pjesme mogu van.

- Knjige su nastale u jednom vremenskom nizu, kontinuitetu, a poruka je obiju knjiga da čovjek malo više razgovara sam sa sobom. Treba istraživati svijet, ali svako istraživanje svijeta mora početi i završiti u spoznaji vlastitih mogućnosti - rekla je Bušić-Srpak.

Obje se zbirke bave ljubavnom tematikom koja je neiscrpna tema od kada književnost postoji, ali je intrigantan način na koji autorica tu temu prezentira, kazala je urednica Višnja Sorčik.

- To su kratke, ponekad i nešto duže pjesme, u kojima ona govori o različitim segmentima ljubavi počevši od ljubavi za riječ i njezine odluke da krene na put pjesništva koji je uvijek pomalo izložen osudi, kritici, jer ukusi su različiti u umjetnosti. A svi oni koji vole umjetnost, svi oni koji vole lirsku pjesmu, svi oni koji su, ne tradicionalisti, ali u određenom smislu nisu ljubitelji sasvim moderne i hermetičke poezije, čitaju te stihove s lakoćom i u njima mogu pronaći puno toga što lirika jest - istaknula je Višnja Sorčik.

Uz autoricu su na predstavljanju sudjelovali i doc. dr. sc. Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima i urednica knjiga Višnja Sorčik. Odabrane pjesme pročitala je Snježana Kraljević, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su Petra Marković i Ivan Fekete. Program je moderirao Damir Begović.



Mario Kokaj
poruka
SPOZNATI

VLASTITE

MOGUĆNOSTI

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike