Kultura
OD PAVLIMIRA DO RIČI ŠOKAČKE

Zbornik radova u čast prof. dr. sc. Ljiljane Kolenić
Objavljeno 14. listopada, 2021.
Prof. dr. sc. Kolenić ispraćena u mirovinu nakon 40 godina znanstvenog i nastavnog rada

Svečarski zbornik prof. dr. sc. Ljiljane Kolenić naslovljen "Od Pavlimira do riči šokačke", nastao u povodu obilježavanja njezina 65. rođendana i čak četi puna desetljeća plodnoga znanstvenoga i nastavnog rada, predstavljen je u svečanoj dvorani osječkog Filozofskog fakulteta. Zbornik, čije uredništvo potpisuju članice Katedre za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju Odsjeka za hrvatski jezik i književnost FFOS-a doc. dr. sc. Silvija Ćurak i doc. dr. sc. Vera Blažević Krezić, sadrži 29 znanstvenih, stručnih i prigodnih radova.



Radovi sadržani u zborniku razdijeljeni su u tri cjeline: prvu čine biobibliografski prilozi posvećeni prof. dr. sc. Kolenić (2), drugu jezikoslovni - povijesni, standardološki, dijalektološki, onomastički i metodičko-didaktički prilozi (17), a treću cjelinu čine književnoznanstveni i kulturološki radovi (10). Ova publikacija, istaknula je doc. dr. sc. Blažević Krezić, u prvom redu namijenjena je akademskoj zajednici, studentima i znanstvenicima, odnosno sveučilišnim profesorima humanističkoga i/ili društvenoga usmjerenja, a potom i zainteresiranoj kulturnoj javnosti.

Prilikom promocije zbornika "Od Pavlimira do riči šokačke" prof. dr. sc. Kolenić svečano je ispraćena u mirovinu, a u glazbenom dijelu programa nastupio je HPD "Lipa".

- Mlade kolegice ovim su zbornikom htjele odati počast mom dugom znanstvenom i pedagoškom radu, na čemu im duboko zahvaljujem, kao i autorima koji su me počastili svojim radovima. Kada sam pogledala popis autora, vidjela sam da su to sve ljudi s kojima sam vrlo blisko surađivala, znanstveno se usavršavala i sprijateljila. Osjećam se sretno i ganuto - rekla je prof. dr. sc. Kolenić.



Danijel Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente