Svijet
SUKOB POLICIJE I GRAĐANA KOSOVSKE MITROVICE, SRBIJA OPTUŽUJE

U akciji kosovske policije na suzbijanju krijumčarenja teško je ranjen muškarac
Objavljeno 14. listopada, 2021.

Akcija kosovske policije na suzbijanju krijumčarenja potaknula je u srijedu prijepodne reakciju stanovništva i incidente u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom Srbima, a pritom je jedna osoba ranjena. Službeni Beograd zatražio je reakciju KFOR-a i Bruxellesa, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uputio se u Rašku, na jug Srbije, gdje se poslijepodne sastao s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova. S njim su bili ministar obrane Nebojša Stefanović i načelnik generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović.Sve je počelo u rano jutro u više područja - Prištini, Peći te južnom i sjevernom dijelu Mitrovice. Pretresi policije provedeni su na različitim lokacijama - u stanovima, poslovnim prostorijama, skladištima, a u akciji su, osim više postrojbi kosovske policije, sudjelovale i jedinice kosovske carine. Zaplijenjena je roba koja će se koristiti kao dokaz u postupku, a akcija policije praćena je i uhićenjima. No, jedino u sjevernom dijelu Mitrovice to je izazvalo reakcije građana koji su se sukobili s policijom, a uzvraćeno je šok-bombama i suzavcem. Sve je počelo nakon što su pripadnici policije ušli u jednu od ljekarni te je potom promet blokiran kamionima. Situacija je ubrzo eskalirala kada su prema toj lokaciji krenule specijalne jedinice ROSU-a iz južnog dijela grada s četiri oklopna vozila. Okupilo se više stotina građana koji su bacali kamenje, a policajci iz oklopnih vozila uzvraćali šok-bombama i suzavcem. Nakon povlačenja specijalaca građani su ostali na ulicama, ali bilo je mirno, javio je portal Kossev.

U priopćenju kosovske policije ističe se da je ozlijeđeno šest policajaca, od toga pet Albanaca i jedan Srbin. "Dok je u svim drugim regijama policijska operacija prošla bez problema, u sjevernoj Mitrovici organizirano su se okupile kriminalne grupe, napravile blokade na cestama s raznim prijevoznim sredstvima, koristile su se plinske boce, šok-bombe, vatreno oružje i ručne bombe, s ciljem ometanja i napada na carinu i policajce", navode.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić pozvala je međunarodnu zajednicu da "zauzdaju kosovskog premijera Albina Kurtija", a situaciju je ocijenila "više nego dramatičnom". Ona je u povodu ulaska naoružanih snaga specijalnih jedinica kosovske policije na sjever Kosova i uporabu šok-bombi i suzavca istaknula da je takvo ponašanje prevršilo svaku mjeru, ocjenjujući da to "dovodi na rub kaosa". Direktor ureda za Kosovo srbijanske vlade Petar Petković ocijenio je to kao još jednu provokaciju Prištine. On je na konferenciji za novinare zapitao "što će poduzeti NATO, KFOR i međunarodna zajednica" te podsjetio na nedavnu krizu kada je ROSU rasporedio postrojbe na graničnim prijelazima zbog primjene uredbe o registracijskim tablicama.

Teško ranjenom Srećku Sofronijeviću (36) pomoć je pružena u KBC-u Kosovska Mitrovica. Dr. Zlatan Elek, ravnatelj KBC-a, rekao je da ima deset ozlijeđenih osoba. Nisu svi primljeni u KBC, osam osoba zadobilo je ozljede od suzavca, gumenih metaka i šok-bombi. Najteže ozlijeđeni bio je u jedinici intenzivne njege, nakon što je obavljena kirurška intervencija. Metak mu je izvađen, a krvarenje je zaustavljeno. "On je upucan s leđa vatrenim oružjem u predjelu desne lopatice koja mu je potpuno polomljena. Ima ozljedu krvnih žila vrata, a metak mu je izišao na prednju stranu vrata. Ne možemo reći da nije životno ugrožen, stabilno je i bit će pod 24-satnim nadzorom", kaže Elek, dodajući da je drugi pacijent ozlijeđen udarcem tupim predmetom u predjelu prednje strane grudnog koša, stabilno je i nalazi se na kirurgiji.Igor Bošnjak
Nužna je jasna reakcija kako bi se zaustavila luđačka politika Prištine, kaže premijerka Srbije

OSAM UHIĆENIH
Iz ureda premijera Kosova Albina Kurtija priopćeno je da je akcija provedena radi borbe protiv krijumčarenja. On je pozvao na smirivanje i rekao da je akcija policije završena. Policija kaže da je uhićeno osam osoba - šest kosovskih Albanaca, jedan Srbin i jedan Bošnjak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana