Novosti
FIMI MEDIA - PRAVOMOĆNA PRESUDA

Plenković: Platit ćemo kaznu presuđenu HDZ-u
Objavljeno 13. listopada, 2021.
Vrhovni sud Sanaderu je dosudio sedam godina zatvora uz obrazloženje: Riječ je o najtežem obliku političke korupcije

Vrhovni sud djelomice je potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna sa osam smanjena na sedam godina zatvora.



Sanader će, osim blaže kazne, državi po pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda morati vratiti 14,9 milijuna kuna nerazmjera između imovine i zakonskih primanja, odnosno 1,25 milijuna kuna manje nego što je u prvostupanjskoj presudi odredio zagrebački Županijski sud. "Riječ je o najtežem obliku političke korupcije na čijem vrhu je bio premijer", ističu. Obrazlažući smanjenje kazne Sanaderu sud je ustvrdio da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio pojedinačne kazne, ali je pri odmjeravanju jedinstvene kazne propustio ocijeniti ozbiljne zdravstvene tegobe optuženika. Vrhovni sud djelomice je ukinuo prvostupanjsku presudu i u dijelu koji se odnosi na u međuvremenu preminulu Nevenku Jurak, vlasnicu marketinške Fimi medije, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, referirajući se na tu presudu, izjavio je kako HDZ poštuje odluke hrvatskih sudova te će uplatiti izrečenu kaznu, tj. novčani iznos za presudu stranci u državni proračun. "Kao legalisti, mi prihvaćamo donesenu presudu, a žao nam je da nisu uzeti u obzir svi elementi koje su naši pravni zastupnici i odvjetnici podnijeli u žalbenom postupku", rekao je Plenković.

Ponovljeno suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je 2016. godine, nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu nešto strožu presudu donesenu još 2013. Uz bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a, ali i te stranke koja će uz 3,5 milijuna kuna kazne državi morati vratiti i 14,6 milijuna kuna nepripadne koristi, u studenome 2020. nepravomoćno su u ponovljenom postupku osuđeni i Sanaderovi suoptuženici. Njima je Vrhovni sud potvrdio kazne, pa je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić sada i pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, dok je prvom presudom iz 2013. bio osuđen na tri godine zatvora. Blagajnica Branka Pavošević osuđena je na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca, dok je 2013. bila osuđena na godinu i šest mjeseci.

HDZ je osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna i povrat 14,6 milijuna kuna u proračun, dok je stranci u prvom suđenju izrečena novčana kazna od pet milijuna kuna. Jedino je tada glasnogovornik Vlade i stranke Ratko Maček, koji je u prvom postupku dobio uvjetnu kaznu, a koju je sada potvrdio i Vrhovni sud, oslobođen optužbe.

Što se tiče ukinutog dijela presude vezane uz Nevenku Jurak, Vrhovni sud utvrdio je da je prvostupanjski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka, pa će morati "iznova provesti poseban postupak na temelju zahtjeva optužbe za oduzimanje imovinske koristi".



Igor Bošnjak
URUŠIO POVJERENJE U INSTITUCIJE
Sud za Sanadera i njegovu grupu navodi i da je od 2004. do 2009. “postupala s ciljem pribavljanja nelegalnih sredstava, prikrivanja ostvarenih prihoda i iz istih financiranje optužene političke stranke”. Svojim postupanjem je, dodaju, znatno urušio sustav povjerenja u institucije vlasti, jer je položaj koristio za osobno bogaćenje, a naročito za nezakonito financiranje stranke. “Njegovo ponašanje bilo je usmjereno na opstanak stranke i ostanak na vlasti, stvarajući sliku politike kao zanimanja u kojem je politička korupcija pravilo, a ne izuzetak”, ističu.

Arsen Bauk

zastupnik SDP-a

Ustavni sud nikad nije iznevjerio HDZ, pa neće ni sada. Ako je mogao za zakon o sudovima reći da je ustavan, može i vašu presudu srušiti, kao da bi im bilo prvi put, i onda će sve ući u zastaru.

Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

IZBORNA ŠUTNJA SRIJEDE U 19 SATI

GONG prijavio DIP-u kršenje izborne šutnje