Dome slatki dome
DEKOR PUSTITE MAŠTI NA VOLJU

Iskoristite ljepotu trendovskih uzoraka
Objavljeno 14. listopada, 2021.
Geometrijski uzorci preporučljivi su za sve prostore, jer se vrlo jednostavno mogu vezati s klasičnim ili modernim prostorima

Moderno je kombinirati različite uzorke tkanina te tako dodatno naglasiti pojedine prostorne zone. Igra uzorcima tkanina može biti primijenjena u svim prostorima, od vanjskih terasa i balkona, do dnevnog boravka i blagovaonice, spavaće ili dječje sobe. Uz vrlo male troškove unijet ćete promjene u prostor, a pritom razveseliti i sebe i ukućane.



Igrajući se tkaninama na moderan način mala je vjerojatnost da ćete pogriješiti. Različiti uzorci, veličine i motivi međusobno se kombiniraju stvarajući zanimljive vizualne dojmove koji će se, zbog svoje raznolikosti, vrlo lako uklopiti u mnoge domove. Geometrijski uzorci preporučljivi su za sve prostore, jer se vrlo jednostavno mogu vezati s klasičnim ili modernim prostorima. Pri tome je poželjno međusobno kombinirati više različitih uzoraka - pruge, karirani uzorak, rombove, pepita uzorak i sl. Boje mogu biti jednake ili šarene, geometrija podnosi sve kombinacije. Žive boje geometrijskih uzoraka mogu biti primijenjene u detaljima dnevnog boravka ili spavaće sobe, dok u dječjoj sobi odlično izgledaju i kao osnovna tema. Naglašeni jastučići u dnevnom boravku, uzglavlje kreveta u spavaćoj sobi ili posteljina, odlični su primjeri upotrebe geometrijskih uzoraka. Tepisi s geometrijskim uzorcima dat će vizualnu "strogost" prostora, ali ukupan dojam bit će vrlo profinjen. Vrlo su moderni crno-bijeli tepisi s ovakvim uzorcima.

Nasuprot strogoj geometriji, u trendu su i apstraktne forme u većim ili manjim formatima. Njihova "neodređenost" odlična je za kombiniranje s geometrijom, ali i ostalim uzorcima, ako se radi o patchwork tkaninama. Ovi uzorci su jako šareni i daju mekan i ugodan vizualan dojam. Tepih je idealna podloga za ovakve uzorke, jer do izražaja dolaze boje i oblici uzoraka. Posteljine u spavaćoj sobi s ovakvim uzorcima stvorit će vrlo ugodan i opuštajući izražaj u prostoru.

Etnouzorci često se koriste na tepisima, ali i dekorativnim jastučićima i posteljinama. Pazite da ne pretjerate s uporabom ovih motiva, jer su vrlo izražajni. Bojama ih prilagodite ostalim tkaninama kao kontrast, ili ih tonski povežite.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

PATCHWORK
Patchwork uzorak je moderan već nekoliko godina. Primjenjuje se na tepisima, dekorativnim jastučićima, osnovnim oblogama sjedeće garniture, posteljinama i uzglavljima kreveta, dječjim sobama. Ovaj je uzorak vrlo dekorativan i dopadljiv i lako ga je zbog raznolikosti kombinirati s elementima u prostoru. Podjednako je atraktivan i u unutrašnjim i vanjskim prostorima. Tepih u patchwork uzorku neizostavan je za sve ljubitelje trenda. Osnovna boja ne mora pratiti boje interijera, ali svakako unesite nekoliko detalja iz palete boja tepiha kako biste ga dodatno naglasili.

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike