Regija
KAD JE TREBALO, NIJE PADALA

Zbog kiše berači morali na “odmor”, lozi prijete bolesti
Objavljeno 13. listopada, 2021.
Berba grožđa mora što prije završiti, slažu se vinogradari. Moguće su i bolesti na kukuruzu

BELI MANASTIR - Kada je trebalo, kiše nije bilo. Sada kada ne treba, pada danima - izjava je većine vinogradara i ratara koji su proteklih dana, silom prilika, bili osuđeni na prisilni odmor.

 


Uklapa se posljednje kišno razdoblje u priču o iznimno čudnoj godini, koju će većina nastojati što prije zaboraviti. Podsjetimo, do naših je krajeva prvo stigao tropski val s temperaturama tek nešto nižim od 40 Celzijevih stupnjeva, a potom smo "zaplivali" zbog više od stotinu litara kiše po četvornom metru u relativno kratkom vremenu. Nakon toga tropski se val ponovno vratio i gotovo uništio kukuruz, a posljednjih nekoliko dana, kada su počele berbe grožđa, berba kukuruza i sjetva ječma odnosno pšenice, krenule su dosadne kiše. Palo je više od 70 litara kiše po četvornom metru, što ni u kojem slučaju ne odgovara poljoprivrednim proizvođačima, posebice vlasnicima baranjskih vinograda, koji se prostiru na više od 800 hektara.

 

- Kiša je padala desetak dana. Osim što je zaustavila berbu grožđa, prijete i bolesti. Da je ova količina kiše pala u dan-dva, ne bi bilo problema, ali ovako su se stvorili uvjeti za pojavu truleži. Situacija je još uvijek zadovoljavajuća, ali s berbom treba požuriti - kaže Lajoš Kolar, vinogradar iz Suze, naglašavajući kako je do prvih kišnih dana obrao 55 posto svojih vinograda. Preostala mu je berba na približno četiri hektara, a ako vrijeme posluži, završetak očekuje do kraja tjedna. Neobrane su ostale uglavnom crne sorte, koje se ionako beru nešto kasnije.

 

Slično kaže i Ivan Gerštmajer-Zelember. Već tradicionalno, u njegovim se vinogradima bere nešto kasnije, pa je većina grožđa još uvijek na trsovima. No rokovi polako prolaze.

 

- Danas ili sutra nastavljamo berbu. Grožđe je lijepo izgledalo, ali je sada malo drukčije. Bolest još nije uznapredovala, pa moramo požuriti - kaže Gerštmajer, naglašavajući kako ni najavljene niske temperature nisu baš poželjna pojava.

 

U vinogradima Slavka Kalazića obrano je 70-ak posto grožđa. Ostala mu je, dakle, četvrtina, a kraj berbe očekuje za približno šest radnih dana.

 

- Sreća je da su neubrane ostale mahom sorte koje podnose ovako lošu klimu, pri čemu mislim na duže kišno razdoblje u vrijeme berbe - kaže Kalazić, ističuči kako u njegovim vinogradima nema naznake bolesti, što pripisuje ekološkoj proizvodnji. Više problema imaju s pticama, koje godišnje pozobaju 20-ak posto uroda.

Ivica Getto

Stala berba kukuruza i jesenska sjetva


Kišni dani usporili su i ratare. Šandor Sabo, poljoprivrednik iz Karanca, ističe kako su stali poslovi poput berbe kukuruza i jesenske sjetve. “Da nije bilo tako dugog kišnog razdoblja, sigurno bismo obrali 90-ak posto kukuruza. Ovako, ostalo nam je 70-ak posto, a prije berbe moramo čekati dva-tri dana kako bi se zemljište prosušilo”, kaže Sabo, dodajući kako su moguće i neke bolesti na kukuruzu. Kasni i sjetva pšenice odnosno ječma, ali optimalni rokovi još uvijek traju, pa se ratari nadaju da će sjetva biti obavljena na vrijeme. Rijetko koji ratar sije ječam ili pšenicu na mjestu na kojem je bio kukuruz, što im donekle olakšava probleme s kišom.

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike