Novosti
NACIONALNA STUDIJA

Socijalne usluge nisu svima jednako dostupne
Objavljeno 12. listopada, 2021.

Rezultati prve nacionalne studije o dostupnosti socijalnih usluga pokazuju da pripadnici različitih ranjivih skupina u Hrvatskoj nemaju jednake šanse dobiti kvalitetne socijalne usluge, a dodatno su nejednakosti produbljene na regionalnoj i lokalnoj razini.


Prvu nacionalnu studiju o dostupnosti socijalnih usluga proveli su Rehabilitacijski centar za stres i traumu te Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istraživanje je provedeno od ožujka do svibnja ove godine na reprezentativnom uzorku od 395 gradova i općina u Hrvatskoj. Podatci su prikupljani iz dva izvora: od predstavnika jedinica lokalne samouprave i predstavnika pružatelja socijalnih usluga u lokalnim zajednicama, odnosno od 431 lokalnog stručnjaka. Procjenjivana je dostupnost socijalnih usluga za različite ranjive skupine: od djece i mladih u riziku, obitelji u riziku, građana u siromaštvu, preko osoba s invaliditetom i teškoćama mentalnog zdravlja, do starijih i nemoćnih osoba te pripadnika nacionalnih manjina i izbjeglica.


Studija potvrđuje nejednakost u pristupu socijalnim uslugama, pa i nedostupnost pojedinih usluga. Rezultati pokazuju slabu dostupnost socijalnih usluga za mlade, obitelji u riziku, osobe s invaliditetom i teškoćama mentalnog zdravlja te pripadnike nacionalnih manjina i izbjeglice. Nešto su bolje dostupne socijalne usluge za djecu, za građane u siromaštvu te starije osobe, no ni za većinu tih usluga ne može se zaključiti da su dostupne. Socijalne usluge najrjeđe su dostupne korisnicima iz Panonske Hrvatske, a koju čine lokalne jedinice s najnižim indeksom razvijenosti.


Stručnjaci smatraju potrebnim ulagati u razvoj socijalnih usluga koje preveniraju rizike te one koje će olakšati socijalno uključivanje, radnu aktivaciju i psihosocijalno osnaživanje kada rizici već nastanu, za sve korisničke skupine. U manjoj mjeri prepoznaju kao potrebne usluge smještaja u njihovim lokalnim zajednicama, s izuzetkom smještaja za starije i nemoćne osobe. H

Možda ste propustili...

NOVA VARIJANTA KORONAVIRUSA IDENTIFICIRANA U JUŽNOAFRIČKOJ REPUBLICI

Koliko nas treba brinuti omikron?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 1031 NOVI SLUČAJ ZARAZE, UMRLO 67 OSOBA

U OBŽ petoro umrlih, 23 novopozitivnih na koronavirus

2

DINAMIČNO I POLARIZIRANO TRŽIŠTE

Rast cijena nekretnina zbog nerealnih očekivanja vlasnika

3

HV ANGAŽIRAN NA EKSHUMACIJAMA

Pretraga područja masovne grobnice georadarom i dronom