Novosti
HZJZ OBJAVIO NOVE PREPORUKE

Odobreno cijepljenje i trećom dozom cjepiva protiv COVID-a
Objavljeno 12. listopada, 2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u utorak preporuke za primjenu treće doze cjepiva protiv koronavirusa navevši kako će ona biti primijenjena kao redovito cjepivo za imunokompromitirane i kao "booster" doza za sve ostale građane starije od 18 godina.

 


Iz HZJZ-a preporučuju docjepljivanje protiv COVID-19 korisnicima domova za starije i nemoćne te odrasle osobe s invaliditetom, potom radnicima zaposlenima kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe te odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja, zdravstvenim radnicima koji se izravno skrbe o pacijentima, svim osobama u dobi od 65 i više godina, potom svim osobama u dobi od 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama te svim osobama u dobi od 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti što povećavaju rizik od težih oblika COVID-a. "Uzimajući u obzir specifičnosti zdravstvenog stanja, kao i obiteljskog i radnog okruženja, koje mogu biti važne u donošenju odluke o cijepljenju, sve osobe u dobi od 18 i više godina kod kojih je proteklo najmanje šest mjeseci od završetka primarnog cijepljenja mogu se docijepiti nakon konzultacije s liječnikom", ističe se u preporukama HZJZ-a. Osobama koje su preboljele COVID-19 te su nakon preboljenja započele i završile primarno cijepljenje nije potrebna treća doza, dodaje se. Kako navodi HZJZ, za docjepljivanje i primjenu treće doze građani mogu iskoristiti sve dostupne mogućnosti kao i za primarno cijepljenje: punktovi za cijepljenje bez najavljivanja, izabrani liječnik obiteljske medicine i slično. Za korisnike i zaposlenike domova te zdravstvene radnike koji se izravno skrbe o pacijentima cijepljenje će biti organizirano "na licu mjesta".

 

 

U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 1007 novih slučajeva zaraze koronavirusom među 8928 testiranih, a 24 su osobe umrle, te je broj aktivnih slučajeva COVID-19 u našoj zemlji trenutno 8068, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite RH. Kako se ističe u priopćenju, trenutno je 870 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je 140 na respiratoru. Zaključno s 11. listopada utrošeno je 3.491.225 doza cjepiva, a cijepljeno je 45,72 posto ukupnog stanovništva, odnosno 54,82 posto odraslog stanovništva. Na dan 11. listopada utrošeno je 4707 doza cjepiva, a od toga 2719 za cijepljenje prvom dozom. Do 12. listopada je 1.855.439 osoba cijepljeno bar jednom dozom, od kojih je cijepljenje završeno za njih 1.737.752 (1.635.786 osoba cijepljeno je dvjema dozama i 101.966 osoba cjepivom Jannsen), što čini 51,43 posto odraslog stanovništva, navodi Nacionalni stožer civilne zaštite. D.Pav.

POTVRDE KAO ZAŠTITA
Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da je odluka o uvođenju COVID potvrda logična i normalna te je istaknuo da je donesena jedino zbog zaštite zdravlja građana. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović potvrdio je da će na ocjenu ustavnosti ići odluka Stožera prema kojoj je od 4. listopada uvedena obveza COVID potvrda ili testiranja na koronavirus za zaposlene u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli COVID-19, a ta se obveza uvela i za dio pacijenata.
Možda ste propustili...