Svijet
ZA VEĆINU VOĆA I POVRĆA U FRANCUSKOJ

Od 2022. zabrana plastične ambalaže
Objavljeno 13. listopada, 2021.

Francuska će od 1. siječnja 2022. zabraniti upotrebu plastične ambalaže za gotovo sve voće i povrće nastojeći smanjiti količinu plastičnog otpada, priopćilo je francusko Ministarstvo okoliša. Primjenjujući zakon iz veljače 2020., vlada je objavila popis od tridesetak vrsta voća i povrća koje će se od 1. siječnja morati prodavati bez plastične ambalaže. Na popisu su, između ostaloga, poriluk, patlidžan i rajčica te jabuke, banane i naranče.

 

"U svakodnevnom životu koristimo nevjerojatnu količinu plastike za jednokratnu upotrebu. Cilj zakona o kružnoj ekonomiji smanjenje je korištenja plastike za jednokratnu upotrebu i češće korištenje odnosno njezina zamjena drugim materijalima ili ambalažom za višekratnu upotrebu i recikliranje", ističe Ministarstvo. Procjenjuje se da se trenutno 37 % voća i povrća prodaje u plastičnoj ambalaži te se očekuje da će se spriječiti korištenje više od milijarde komada te beskorisne ambalaže godišnje.

 

Predsjednik udruge francuskih prodavača voća Francois Roch rekao je da će prelazak na kartonsku ambalažu biti prilično težak u tako kratkom razdoblju. "Istodobno, problem je komadna prodaja voća i povrća jer ga mnogi kupci 'pipkaju' i dodiruju, a prodavači to ne vole", rekao je. Zabrana pakiranja dio je višegodišnjega vladina programa čiji je krajnji cilj postupno izbacivanje plastike iz upotrebe. Francuska je 2021. zabranila upotrebu plastičnih slamki, šalica i pribora za jelo, kao i kutija od stiropora. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike