Svijet
ZABRINUTOST NA ISTOKU UOČI ZIME

EU traži način da Ukrajini osigura opskrbu plinom
Objavljeno 13. listopada, 2021.

Europska unija upravo traži različite načine kako bi Ukrajini osigurala stabilnu opskrbu prirodnim plinom tijekom ovogodišnje zime, rekla je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Čelna osoba EK-a istaknula je da bi obrnuti protok plina mogao doći iz Slovačke koja od 2014. godine ima interkonektor s Ukrajinom.

 

- Europska komisija, zajedno s ukrajinskim stručnjacima, trenutačno istražuje različite scenarije kako bi osigurala dovoljnu opskrbu za Ukrajinu - rekla je Ursula von der Leyen u zajedničkoj izjavi s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. "Također ćemo blisko surađivati ​​s vama kako bismo povećali kapacitete opskrbe plinom koji dolaze iz država članica Europske unije. To također uključuje mogućnost rada na aranžmanima da se obrne protok dodatnog plinovoda iz Slovačke", rekla je.

 

Ukrajina je ugostila lidere Europske unije na samitu u Kijevu, a dvije strane potpisale su sporazum o zrakoplovstvu. Samit se održava u jeku lobiranja Ukrajine među zapadnim saveznicima da kazne Rusiju zbog, kako tvrdi, pokušaja Moskve da iskoristi zalihe plina kao oružje protiv Europe. Energetska zabrinutost također je potaknula bilateralni sukob između Ukrajine i susjedne Mađarske u rujnu ove godine, nakon što je Budimpešta potpisala novi, dugoročni energetski sporazum s Rusijom kojim se Ukrajina zaobilazi kao tranzitna zemlja. Sporazum također dovodi u pitanje sposobnost Ukrajine da preuzme obrnute tokove ruskog plina iz Mađarske.

 

Ukrajina želi da Europska unija istraži taj sporazum i tvrdi da bi se njime mogla kršiti energetska pravila Unije. Želi i da Europa i Sjedinjene Države blokiraju ruski plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke, koji također smanjuje potrebu Moskve za protok plina preko Ukrajine. Europska unija podržala je Ukrajinu u njezinom sukobu s Moskvom nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, i izbijanju sukoba između ukrajinskih vojnika i separatista, koje, kao što je poznato, podržava Rusija u istočnom Donbasu. No, Bruxelles je također pozvao Ukrajinu da ubrza domaće reforme i uhvati se u koštac s korupcijom u zamjenu za potporu EU-a. H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PALMER I EICHHORST NASTAVILI PREGOVORE U BIH

Brzi dogovor o izbornom zakonu malo je vjerojatan

2

SRBIJANSKA VLADA SPRJEČAVA POREMEĆAJE NA TRŽIŠTU

Ograničili cijene osnovnih namirnica

3

"PRIPREMATI SE ZA NAJGORE, NADATI SE NAJBOLJEM"

Čelnica EK-a: Razmisliti o obveznom cijepljenju